NOS NieuwsAangepast

Start bouw Berlijnse Muur herdacht

In Duitsland wordt vandaag herdacht dat het communistische Oost-Duitse regime 50 jaar geleden begon aan de bouw van de Muur om West-Berlijn.

Bij de officiële herdenking bij het monument in de Bernauer Strasse heeft burgemeester Wowereit van Berlijn uitgehaald naar degenen die begrip tonen voor de Berlijnse Muur en er met nostalgie aan terugdenken. Er was geen rechtvaardiging voor de Muur, zei hij.

"De Muur hielp de DDR een tijd te overleven, maar betekende het failliet van een onmenselijk systeem waaruit de mensen wilden vertrekken", zei Wowereit.

Ook de Duitse president Wulff stelde dat de Muur onderdeel was van een onmenselijk systeem. Hij benadrukte dat de mensen gedwongen werden afstand te doen van de levens die ze wilden leven.

Levensverhalen

Behalve Wulff en Wowereit waren ook bondskanselier Merkel en andere hoogwaardigheidsbekleders bij de herdenking in de Bernauer Strasse, waar de Muur tussen 1961 en 1989 dwars doorheen liep. Om 12.00 uur werd in de hele stad een minuut stilte gehouden.

De herdenking begon al om middernacht. Tot zes uur vanochtend werden in een kerkgebouw bij het officiële herdenkingscentrum de levensverhalen van slachtoffers voorgelezen. Zeker 136 mensen kwamen om bij hun vluchtpoging.

Opgesplitst

Duitsland werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerde troepen en de Sovjet-Unie verdeeld in Oost en West-Duitsland. Berlijn, dat geheel in Oost-Duitsland lag, werd opgesplitst.

Het westelijke deel van Duitsland ontwikkelde zich ten opzichte van het Oosten. Snel na de verdeling begonnen Oost-Duitsers naar het westen te trekken, op zoek naar een beter leven.

Oost-Duitsland sloot zijn grens af. Overal verschenen hekken en bewakingsposten, maar via West-Berlijn wisten mensen toch te vluchten.

In 1961 besloten de Oost-Duitse politicus Walter Ulbricht en Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop.

Betonnen Muur

In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd begonnen met de bouw van een 45 kilometer lange betonnen muur om West-Berlijn. Binnen een paar weken was het voor Oost-Duitsers onmogelijk nog naar het westen van de stad te komen.

De Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog, viel uiteindelijk op 9 november 1989.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl