BuZa: Mariko Peters niet beïnvloed

Aangepast

Het advies dat GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters in 2005 uitbracht aan het Prins Claus Fonds is niet beïnvloed door haar gevoelens voor de aanvrager van die subsidie, haar huidige partner Robert Kluijver. Dat is de conclusie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de kwestie heeft onderzocht.

Peters had het volgens het ministerie wel eerder met de ambassadeur moeten hebben over haar relatie met Kluijver. In het rapport staat hierover: "De beoordeling van de adviesaanvraag had dan ofwel getoetst kunnen worden door een ander, dan wel onder begeleiding alsnog door mevrouw Peters gedaan, in ieder geval niet volledig zelfstandig zoals nu is gebeurd." Peters werkte op de ambassade in Kabul.

Over het advies van Peters schrijft de onderzoeker van Buitenlandse Zaken: "Het is zakelijk en kritisch geformuleerd in lijn met het beleid van de post. De ambassadeur gaf aan eenzelfde advies te hebben uitgebracht, indien hij deze zaak zelf had afgedaan."

Belangenverstrengeling

Het ministerie besloot tot onderzoek na een verhaal in HP/De Tijd waarin Peters in verband werd gebracht met belangenverstrengeling.

STER Reclame