Rutte biedt Kamer excuses aan

Aangepast

Premier Rutte biedt de Tweede Kamer zijn excuses aan voor de verwarring die is ontstaan bij de presentatie van het nieuwe steunpakket voor Griekenland. "Achteraf was het beter geweest als ik de andere benadering had gekozen", zei hij.

Na de Europese top in juli sprak Rutte van een pakket van 109 miljard euro, waarvan 50 miljard voor rekening van de banken komt. Maar anderen hadden het over 159 miljard waarvan 50 miljard van de banken.

Rutte zei vrijdag op een persconferentie dat de Europese Commissie bij de presentatie uitging van de situatie tot 2020, terwijl hij het had over de periode tot 2014.

"Voortaan moeten er op een Eurotop betere afspraken worden gemaakt over de boodschap die naar buiten komt", zei Rutte. Hij kwalificeerde zijn eigen optreden als "een fout".

Niet onzichtbaar

Rutte is het er niet mee eens dat hij onzichtbaar is geweest in de crisis, zoals de oppositie zegt. Hij benadrukte dat hij de afgelopen weken intensief met de crisis bezig is geweest en dat het geen zin had het kabinet eerder bijeen te roepen. Volgens Rutte zou dat juist een negatief effect hebben gehad en tot "gedoe" hebben geleid.

Ook vice-premier Verhagen vindt de kritiek van de oppositie onterecht. Verhagen kwalificeert het commentaar van de oppositie als "ketelmuziek".

President Sarkozy en premier Cameron kwamen onlangs wel terug van vakantie, maar de situatie in Groot-Brittanniƫ en Frankrijk is onvergelijkbaar met die in Nederland, zei Verhagen na afloop van de ministerraad.

Nieuwe berekeningen

Rutte en minister De Jager zeiden verder dat Nederland er in vergelijking tot veel andere landen in de EU goed voor staat. Volgens hen komt dat door de eerdere bezuinigingen van het kabinet.

Maar De Jager sluit nieuwe bezuinigingen niet uit. Extra uitgaven om de economie te stimuleren, vindt hij onverantwoord.

STER Reclame