NOS NieuwsAangepast

Pc viert dertigste verjaardag

De pc bestaat vandaag dertig jaar. Op 12 augustus 1981 presenteerde IBM in New York de eerste pc: de IBM Personal Computer.

In die tijd waren de meeste computers nog te groot en te duur om thuis te kunnen gebruiken. Er waren al wel wat experimentele pc's op de markt en Apple boekte een klein succes met de Apple II, maar de computer had de huizen en kantoren nog niet echt bereikt.

IBM gaf daarom een groep mensen binnen het bedrijf de opdracht om een apparaat te ontwikkelen dat thuis en op de werkvloer kon worden gebruikt en dat niet meer dan 1500 dollar kostte. Dat lukte onder meer door het gebruik van een microprocessor van Intel de 8086/8088.

Microsoft

In het eerste half jaar werden er al meteen 250.000 Personal Computers verkocht. Het systeem werd begin jaren 80 de standaard computer voor zakelijk gebruik. Het was ook het eerste succes van Microsoft, want het bedrijf leverde het besturingssysteem: MS-DOS 1.0.

Eigenlijk was dat systeem helemaal niet door Microsoft ontwikkeld, maar werd het ingekocht. Het bedrijf kocht QDOS, zoals het toen nog heette, voor $50.000,- van een klein computerbedrijf. De naam werd veranderd in MS-DOS en vervolgens kreeg IBM een licentie.

Vier jaar na de introductie van de de eerste pc lanceerde Microsft de eerste versie van Windows. De echte doorbraak van Windows kwam pas jaren later met Windows 3.1.

Tijdperk voorbij

Tegenwoordig lijken de echte hoogtijdagen voor de pc voorbij. Door de opkomst van laptops en tabletcomputers zoals de iPad daalt de pc-verkoop de laatste jaren.

IBM stootte in 2005 zijn pc-divisie af, omdat het bedrijf denkt dat het tijdperk van de pc voorbij is. Lenovo nam deze bedrijfstak over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl