NOS NieuwsAangepast

Dromen over meer eigen spullen verkopen

Wat zijn de gevolgen van de crisis en hoe reageer je? De NOS gaat in de jaarlijkse Radioroute op zoek naar mensen die het roer omgooien en met creativiteit en inventiviteit nieuwe kansen grijpen en zo de crisis doorkomen. Vandaag: Zoro Feigl, Anne Stooker en Berber Soepboer uit Amsterdam.

Door verslaggever Marc Hamer

Aan een uitkering, daar willen ze niet aan denken. "Ik heb twee handen, dus ik kan altijd in de horeca werken", zegt beeldend kunstenaar Zoro Feigl. "Natuurlijk is dat soms lastig", weet Berber Soepboer, mode-ontwerpster. "Dan sta je koffie te serveren terwijl je bezig wilt zijn met een ontwerp. Maar het is voor een goed doel: een eigen zaak waarbij we van niemand afhankelijk zijn."

Twee kunstenaars, allebei afgestudeerd aan de Rietveld Academie in 2007. Beiden weten met hun werk ondanks de crisis hun draai te vinden met het beroep dat ze hebben gekozen. Zoro Feigl zelfs letterlijk. In zijn expositieruimte (dat hij samen met een aantal vrienden heeft) aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam, laat hij zijn kunstwerk zien. Aan een draaiende stang uit de muur hangen groenen slierten van plastic verpakkingsmateriaal. "Het materiaal wordt omgeroerd, zodat het een groot beest lijkt dat met zichzelf aan het dansen is", is de omschrijving die hij van zijn kunstwerk geeft.

Bijklussen

Feigl is eigenlijk wel tevreden met hoe het tot nu toe gaat als kunstenaar, zijn werk wordt goed opgepikt. Hij heeft wel eens een deel- of projectsubsidie gekregen, maar nooit is werk volledig gesubsidieerd tot stand gekomen.

Toch kan hij er nog niet helemaal van leven. Hij klust met enige regelmaat bij. "Ik help wel eens collega's of werk in een galerie. Dat is ook nuttig, je bouwt een netwerk op, leert van de collega's en het is nog gezellig ook. Nee, in de horeca hoef ik nu niet meer te werken, maar dat heb ik wel gedaan", aldus Feigl.

Tot nu toe heeft hij weinig gemerkt van de crises. Waar hij wel met enige zorg naar kijkt is het wegvallen van subsidies bij mogelijke opdrachtgevers, musea en dergelijke. Maar echt diepe zorgen zijn het niet, valt er geld weg dan moet je maar weer iets anders verzinnen. "Mijn advies: nooit bij de pakken neer gaan zitten."

Kiet spelen

Aan het begin van de Overtoom in Amsterdam zit de winkel van Berber Soepboer, die ze runt samen met Anne Stooker. Trots zitten ze het bankje voor hun winkel waarop hun namen staan. "Het is meer dan alleen een winkel", benadrukt Stooker. "Ja, we verkopen eigen kleding en die van andere startende ontwerpers. Maar we organiseren ook foto-exposities en naaiworkshops." De ruimte is tevens hun atelier.

Kiet spelen doen ze met hun zaak die ze twee jaar geleden zijn gestart, winst zit er nog niet in. Dus werkt Soepboer soms in de Horeca en gaat Stooker binnenkort op haar neefjes passen. "Natuurlijk dachten we toen we begonnen: o jee de crisis. Maar we wilden dit echt en we geloven in de formule. En met onze klussen erbij kunnen we er van rondkomen", benadrukt Soepboer.

Toch dromen ze ervan om zich helemaal op hun winkel te kunnen storten. Stooker: "Natuurlijk en dan willen nog meer eigen spullen verkopen, meer ontwerpers een plek geven, meer werkruimte voor workshops en voor onszelf. Ja, groter worden!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl