Een onderzoekscommissie van de Londense politie heeft geen bewijs gevonden dat de 29-jarige Mark Duggan die in Tottenham werd gedood door een agent, zelf op de politie heeft geschoten. Wel had hij een geladen pistool bij zich toen zijn taxi werd aangehouden door de politie. Duggan kwam door twee politiekogels om het leven, een in zijn borst, de ander in zijn rechterarm.

De dood van Duggan door politiekogels was de aanleiding voor de grootscheepse rellen van de afgelopen vier dagen in Engeland. De onrust begon zaterdag in de Londense wijk Tottenham als een uit de hand gelopen protest tegen politiegeweld.

De rellen in Londen hebben een eerste leven geëist. Het gaat om een 26-jarige man die gisteravond werd neergeschoten in de wijk Croydon. De man had meerdere schotwonden en is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. Over de omstandigheden rondom zijn dood is nog niets bekendgemaakt. De politie is een onderzoek gestart.

Extra agenten

Premier Cameron zei dat al het mogelijke wordt gedaan om de orde in de Britse steden te herstellen. In Londen worden vanavond en vannacht 16.000 agenten ingezet, 10.000 meer dan afgelopen nacht.

Cameron, die vroegtijdig is teruggekeerd van zijn vakantie in Italië, heeft de verloven van alle agenten in Londen ingetrokken en zegt dat er harder wordt opgetreden tegen relschoppers. Vanochtend werden er al enkele pantservoertuigen ingezet in een wijk waar winkels in brand werden gestoken.

De premier noemt de rellen misselijkmakend en zegt dat alle relschoppers de sterke arm van de wet zullen voelen. Tot nu toe zijn er 450 mensen opgepakt. Dat zullen er meer worden, aldus Cameron.

Het Britse parlement komt donderdag terug van reces voor een debat over de rellen.

Andere steden

Vannacht hebben jongeren in Londen opnieuw auto's en gebouwen in brand gestoken en winkels geplunderd. De politie werd bekogeld met stenen en flessen.

Er zijn 54 gewonden gevallen, onder wie 40 politieagenten. Bij ongeregeldheden in de wijk Croydon viel zeker één zwaargewonde.

Voor het eerst was het ook in een aantal andere steden onrustig, zoals in Birmingham, Nottingham, Liverpool en Bristol.

STER reclame