NOS NieuwsAangepast

Ook rellen in andere Britse steden

Het begon met rellen in de Londense wijk Tottenham, inmiddels zijn die overgeslagen naar andere steden zoals Birmingham, Liverpool en Bristol. Daar gebeurt hetzelfde: winkels worden geplunderd en gebouwen en auto's worden in brand gestoken. En ook in Londen gaan de rellen onverminderd door, en zijn nu ook de wat sjiekere wijken doelwit geworden.

Inmiddels hebben de rellen ook hun eerste doden geëist. Het is de 26-jarige man die gisteravond in de wijk Croydon werd gevonden met meerdere schotwonden. Honderden mensen zijn gearresteerd.

In de wijken Hackney, Peckham en Lewisham in Londen gooiden jongeren met stenen naar agenten, die daarop charges uitvoeren. Ook werden winkels geplunderd en voertuigen worden in brand gestoken. De vlam sloeg in de pan nadat een man door de politie werd gefouilleerd. De politiechef heeft een oproep gedaan aan ouders om in de gaten te houden waar hun kinderen zijn en ze binnen te houden. "Er zijn te veel pottenkijkers op straat die het politiewerk in de weg staan."

Volgens de politie gaat het om copycat-gedrag en heeft het niks meer te maken met het protest tegen de dood van Mark Duggan vorige week donderdag. De relschoppers zouden nu jongeren zijn die het gewoon leuk vinden om rotzooi te trappen. Volgens jeugdcultuurexperts zijn het jongeren die gefrustreerd zijn over de armoede in de wijken waar ze wonen en hebben ze niets te verliezen.

De Britse premier Cameron komt terug van vakantie vanwege de rellen, net als burgemeester Johnson en minister May van Binnenlandse Zaken.

Voetbal

Vanwege de rellen speelt het Nederlands elftal morgenavond niet tegen Engeland. De oefenwedstrijd zou morgen worden gehouden in het Wembley Stadion, en daar in de buurt zijn ook rellen uitgebroken. De spelers van Oranje stonden al met hun koffer op Schiphol, net als een paar honderd supporters. Op dit moment geeft de Britse premier Cameron een persconferentie over de rellen. Er wordt gespeculeerd dat het leger ingezet gaat worden.

Blackberry

De politie zei dat het door sociale media als Twitter en Facebook komt dat er zoveel geplunderd en vernield wordt. "Dit zijn individuen die bedrijven en mensen aanvallen en veel schade aanrichten." Maar het lijkt erop dat mensen elkaar vooral via messengerberichten van BlackBerry (BBM) opzochten. BlackBerry's zijn goedkoper dan Android-telefoons en iPhones en zijn erg populair onder jongeren. Met BBM, oftewel Ping, kan je gratis privéberichten sturen. Daarvoor heb je wel een pin nodig, die vaker wordt uitgewisseld dan het telefoonnummer. Dat betekent dat nieuws zich zo sneller verspreidt dan via sms'jes. En Ping is voor de politie lastiger in de gaten te houden dan een openbaar netwerk zoals Twitter én de berichten zijn beveiligd, dus niet af te luisteren.

Dat relschoppers elkaar berichtten via Ping is niet hard te maken, maar het is een goede mogelijkheid. Arnoud Wokke maakte overigens alvast een slabloon voor nieuwsberichten hierover

Duggan

Het begon allemaal met een vreedzaam protest zaterdag tegen de dood van de 29-jarige Mark Duggan. Een groep jongeren protesteerde voor een politiebureau; ze eisten een antwoord van de agenten, maar dat kwam niet. Toen escaleerde het: er werden auto's in brand gestoken, de politie werd aangevallen en winkels werden geplunderd. "De hele wijk veranderde in korte tijd in een slagveld", zei onze correspondent. Het was al een paar dagen onrustig in de wijk, maar de politie had niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen. Volgens de Britse zender BBC waren het de ergste rellen in tien jaar.

Er komt een onafhankelijk onderzoek van de politie-klachtencommissie naar de dood van Duggan. Die zat in een taxi die door de politie werd aangehouden bij een reguliere controle. Toen hij uitstapte, zou hij op de agenten hebben geschoten. Die zouden ontkomen zijn doordat de kogel in de autoradio bleef steken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl