In Londen zijn voor de derde dag op rij rellen uitgebroken tussen politie en groepen jongeren. In meerdere wijken in de Britse hoofdstad sloeg de vlam in de pan. Ook in de tweede stad van het land, Birmingham, ging de oproerpolitie de confrontatie aan met rellende jongeren. Het is voor het eerst dat het geweld zich buiten Londen verspreidt.

De politie heeft ouders opgeroepen om contact op te nemen met hun kinderen en ze binnen te houden.

Premier Cameron keert terug van zijn vakantiebestemming in Italië vanwege de rellen in Londen. Eerder vandaag werd ook bekend dat burgemeester Johnson en minister May van Binnenlandse Zaken terugkeren van hun vakantie vanwege de onlusten.

Stenen

In de wijk Hackney in Noordoost-Londen gooien tientallen jongeren met stenen naar de politie, die daarop charges uitvoert. De vlam sloeg in de pan nadat een man door de politie was gefouilleerd. De politie denkt dat het vooral mensen zijn die de onrust van de afgelopen dagen aangrijpen om te rellen.

Zo'n 200 politieagenten zijn nu in Hackney op de been om de jongeren in bedwang te houden.

Ook in de Londense wijken Lewisham en Peckham zijn er rellen. Er wordt onder meer brand gesticht en geplunderd. De politie heeft grote moeite met de rellende jongeren.

Aanhoudingen

De Londense politie heeft meer dan 100 mensen aangehouden in verband met de ongeregeldheden in de stad van afgelopen weekend. Zaterdagnacht kwam het in de noordelijke wijk Tottenham tot hevige rellen tussen betogers en de politie.

Ook afgelopen nacht was het in de Britse hoofdstad onrustig; in het noorden en zuiden van de stad braken ondanks extra politie-inzet relletjes uit. Bij de rellen van afgelopen weekend zijn in totaal zo'n 35 agenten gewond geraakt.

Enfield

De ongeregeldheden waren onder meer in Enfield, zo'n acht kilometer ten noorden van Tottenham, waar de ongeregeldheden zaterdag begonnen. Inwoners kwamen toen verhaal halen bij de politie naar aanleiding van de dood van een 29-jarige buurtgenoot. Die werd afgelopen donderdag door de politie doodgeschoten.

Ook in de wijk Walthamstow Central in het oosten van Londen en bij Oxford Circus in het centrum werden zondagavond meldingen gedaan van vandalisme, al viel de schade daar mee. De politie spreekt van imitatiegedrag.

STER reclame