'EU-steunfonds nu niet veranderen'

Aangepast op

Het ministerie van Financiën noemt het op dit moment "niet zinvol" om een nieuwe discussie te openen over het Europese steunfonds voor noodlijdende eurolanden.

Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de besluiten van de Eurotop van 21 juli en daar moet alle aandacht op zijn gericht. Dat zegt het ministerie van Financiën na een oproep van voorzitter Barroso van de Europese Commissie vandaag om het steunfonds te heroverwegen.

Niet genoeg

Barroso stuurde woensdag een brief (pdf) naar de leiders van alle EU-lidstaten waarin hij schrijft dat hij zich grote zorgen maakt over de euro nu ook Spanje en Italië in problemen komen. Hij constateert dat de gedurfde beslissingen die op 21 juli zijn genomen niet het gehoopte effect op de markten hebben gehad.

Volgens correspondent Chris Ostendorf is het een alarmerende brief. "Europa moet alles uit de kast halen om investeerders ervan te overtuigen dat de euro een sterke munt is en dat de regeringsleiders op de Eurotop van 21 juli belangrijke maatregelen hebben genomen. Barroso wil daarom dat de gemaakte afspraken over de extra macht van het noodfonds zo snel mogelijk worden uitgevoerd."

Ook pleit Barroso in de brief voor "extra maatregelen". Daarmee bedoelt hij dat het noodfonds behalve extra macht ook extra geld moet krijgen, zegt Ostendorf. In het Europese noodfonds zit nu 750 miljard euro, maar dat is niet genoeg om ook een groot land als Italië te kunnen ondersteunen.

Communicatie

Dat de Eurotop niet het gewenste effect op de financiële markten heeft gehad, komt onder meer doordat de afspraken die er gemaakt zijn na afloop verschillend zijn uitgelegd, zegt Ostendorf. "En dat helpt niet om stabiliteit te genereren op markten die behoefte hebben aan zekerheid en willen weten waar ze op kunnen rekenen."

Barroso komt daar in de brief ook op terug en steekt een beetje de hand in eigen boezem. "Europa realiseert zich dat de markten behoefte hebben aan stabiliteit en een duidelijke communicatie en misschien heeft het daar wel aan ontbroken", schrijft hij.