Onze zuiderburen worstelen al een tijdje met hun architectuur. Niet met die van historische binnensteden als Leuven en Brugge, daar klaagt niemand over. Maar wel de 'gewone' architectuur. Zoals de soms troosteloze huizen waarvan de voordeur direct op een drukke hoofdweg uitkomt. Of het Belgische fenomeen koterijen: bouwvallige hokken en aanbouwsels die vaak zonder vergunning worden gebouwd. Uit frustratie verzamelt een Belg op zijn weblog de meest stuitende voorbeelden en voorziet de foto's van spitsvondig commentaar in gebroken Engels.

In Nederland hebben we regels. Heel veel regels. Voor elke aanpassing aan de buitenkant van je huis moet je toestemming hebben van de welstandscommissies van de gemeente. Die zien er op toe dat huizen een redelijk uniform uiterlijk hebben. In België zijn de voorschriften iets soepeler met als gevolg dat het land, volgens een Belgische reportage, bekend staat als "het lelijkste land ter wereld."

Ugly Belgian Houses

"Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men de vreemdste bouwstijlen tegen," vervolgt de reportage. De initiatiefnemer van de blog Uglybelgianhouses kan zich in dat commentaar vinden. Tegen Bright.nl zegt hij de dat "stuitende lelijkheid" van sommige huizen de voornaamste reden was om met de blog te beginnen. "Ik liep al jaren met de idee om de pareltjes van de wansmaak op een of andere manier te gaan delen. Al was het maar om ervoor te zorgen dat mensen gaan inzien dat het soms alle verbeelding tart."

Inmiddels staat er al een tiental foto's online, en de blog lijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt bij de Vlamingen. Alhoewel de blog nog relatief weinig volgers heeft op Twitter en Facebook, is het inmiddels wel geëerd met een vermelding op de Vlaamse televisie. Inmiddels is er ook al een tegenhanger van de blog online.

Adolf Hitler

Maar de zuiderburen staan niet alleen in de vermakelijke zelfspot van hun bouwcultuur. Een foto van een huis in het Britse Swansea was in maart nog een flinke internethype omdat de voorgevel lijkt op het gezicht Adolf Hitler.

Een ander bekend internetfenomeen is het spotten van de zogenoemde spite houses. Dat zijn huizen die opzettelijk zijn gebouwd om buren te irriteren of bouwvoorschriften te overtreden. Zo bouwde een Amerikaan in de plaats Alameda een smal huis precies voor dat van zijn buren om hen bewust hun uitzicht te ontnemen. Nail houses zijn in China een bekend begrip. Dat zijn huizen van mensen die ondanks onteigeningen, in verband met verbouwingen, weigeren te vertrekken. Hiernaast zie je een aantal voorbeelden.

Door: Jan-Willem

STER reclame