NOS NieuwsAangepast

Karremans houdt rekening met proces

Oud-commandant Thom Karremans van Dutchbat houdt er rekening mee dat hij voor de militaire strafkamer in Arnhem moet verschijnen. Dat zei hij in een uitgebreid interview met Nieuwsuur.

Nabestaanden van de electricien van Dutchbat, die in Srebrenica werd vermoord, hebben een aanklacht ingediend tegen de top van Dutchbat. De nabestaanden achten Dutchbat verantwoordelijk voor de dood van hun familielid en twee andere moslims die op de Dutchbat-compound verbleven.

Vorige maand besliste de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van de drie mannen. Komend najaar beslist het Openbaar Ministerie of de Dutchbat-top strafrechtelijk wordt vervolgd.

'Roepende in de woestijn'

In Nieuwsuur keek Karremans terug op de tragedie in Srebrenica in juli 1995. Hij zei dat hij al een maand voor de moslimenclave viel had gemeld dat de missie onuitvoerbaar was, maar dat hij "een roepende in de woestijn" was.

Ook zei Karremans dat hij niet voorzag dat na de val van de enclave zo veel moslims zouden worden gedood. De oud-Dutchbat-commandant vindt wel dat hij achteraf gezien anders had kunnen handelen.

'Dolk in de rug'

Karremans zei verder dat hij zich door oud-collega's in Srebrenica in de steek gelaten voelt en dat hij "een dolk in de rug" heeft gekregen. Hij reageerde daarmee op uitspraken van oud-generaal Couzy, die onlangs zei dat hij Karremans nooit naar Srebrenica had gestuurd als hij had geweten van diens moeilijke privé-situatie. Karremans was in 1995 in een echtscheiding verwikkeld.

"Ik vind het natrappen, en een dolk in je rug. Het zou Couzy sieren als hij excuses zou aanbieden", aldus Karremans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl