Er staat een enorme muggenplaag op het punt van uitbarsten. Dat komt door het uitzonderlijke natte weer van de afgelopen zomer. Een plaag als deze is in geen 100 jaar voorgekomen. Dat zegt Piet Verdonschot van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra. Plaatselijk hebben we de afgelopen jaren wel muggenplagen gehad, zoals op Schiermonnikoog in 2007, maar een landelijke zoals nu is erg uitzonderlijk.

Moeras- en huismuggen

Er zijn verschillende muggensoorten waar we de komende tijd last van krijgen. Je hebt huismuggen: die komen van eitjes uit bloempotten en regentonnen in de tuin. Ze vliegen vanzelf het woonhuis in omdat ze op de CO2 afgaan die mensen uitademen. Maar er zijn ook moerasmuggen die ontstaan in plassen in weilanden. Deze muggen hebben normaal genoeg aan muizen en konijnen maar omdat er nu zóveel muggen zijn, vliegen ze door naar de bewoonde wereld. Ze kunnen wel 1 kilometer afleggen.

Tips!

Vanavond gaat de muggenplaag beginnen. Wat kun je doen om de pijn en jeuk te verzachten?

1. Muggen leggen hun eitjes in water. Leeg dus in de tuin alle schotels en bakjes onder bloempotten. Echt goed omkieperen zodat er geen water meer instaat.

2. Heb je een regenton in de tuin? Gooi er een scheut zonnebloemolie in want dan kunnen de muggen, als de eitjes uitkomen, niet naar de wateroppervlakte zwemmen en verdrinken ze.

3. Plaats horren voor de ramen. Je kan natuurlijk zelf wel maatregelen nemen, maar de buren misschien niet.

4. Zorg voor genoeg anti-muggenspul in huis. Crèmes en sprays met Deet erin werken het beste. Zodra de zon 's avonds aan de horizon verschijnt en het koeler wordt: smeren. En citronellakaarsen op tafel staan wel gezellig, maar werken niet. Terwijl je lekker een wijntje aan het drinken bent, worden je benen onder tafel lek geprikt.

5. Muggen kunnen niet tegen wind, een ventilator of airco in de slaapkamer doet wonderen. Verder kun je nog denken aan een klamboe.

Door: Jozephine

STER reclame