Haarlem herdenkt eerste Fokkervlucht

Aangepast

Het is eind deze maand precies 100 jaar geleden dat vliegtuigbouwer Anthony Fokker met zijn Spin voor het eerst boven Haarlem vloog. Hij steeg op 31 augustus 1911 op vanuit een weiland, vloog een rondje om de St. Bavokerk aan de Grote Markt en landde vervolgens weer heelhuids in het Kleverpark. Het maakte hem in één klap beroemd.

Haarlem herdenkt deze eerste Fokkervlucht boven de stad met een tentoonstelling in de St. Bavokerk, getiteld 'Het Fokker Concept, de dag dat een bijdehante jongen van 21 een rondje om de kerk vloog'. Pronkstuk op de tentoonstelling is een oude Spin die is overgebracht uit het luchtvaartpark Aviodrome.

Drie stukken

Vanmorgen vroeg kwam de Spin in drie stukken aan in Haarlem, in een vrachtwagen. De delen werden vervolgens in de St. Bavokerk gehesen, waar ze weer in elkaar zullen worden gezet.

Van de Spin zijn dertig exemplaren gemaakt. Het tentoongestelde toestel, dat vanaf 4 augustus voor het publiek te zien is, is het laatste exemplaar in de serie. Het is in 1936 gebouwd.

Behalve de tentoonstelling in de St. Bavo is er ook een speciaal festival in Haarlem ter ere van het jubileum, met workshops, een fly-in van historische vliegtuigen, lezingen en een rondlvucht met een Fokker 50.

Failliet

Na zijn vlucht in 1911 richtte Anthony Fokker een vliegtuigfabriek en een vliegschool op. In 1996 ging het bedrijf failliet. Fokker ging na een doorstart wel verder, maar op het gebied van onderdelen en service. Het bouwt geen vliegtuigen meer.

STER Reclame