Studenten klussen tegen de crisis

Aangepast op

Wat zijn de gevolgen van de crisis en hoe reageer je? De NOS gaat in de jaarlijkse Radioroute op zoek naar mensen die het roer omgooien en met creativiteit en inventiviteit nieuwe kansen grijpen en zo de crisis doorkomen. Vandaag: klusstudenten Peter en Jeroen. Door verslaggever Jeroen de Jager

Met het stof in hun haar en de verf aan hun handen staan ze me te woord. Met een accent dat niet direct aan dat van een huisschilder doet denken. Bovendien ze zien er ook wel jong uit. Toch zijn het schilders, de twee klusstudenten Peter en Jeroen van het studentenklusbedrijf MijnStudent.

Ze zijn bezig aan een groot karwei. Samen met twee collega's zijn ze ingehuurd door een school voor vormgeving en styling. Alle klaslokalen en de aula krijgen een verfbeurt. Het is een oud gebouw met hoge ruimtes. Speciaal voor deze klus heeft het bedrijf een verfspuitmachine aangeschaft. En het moet gezegd, de geverfde ruimtes zien er allemaal weer strak uit.

Eigen bedrijf

Drie jaar geleden bood Joren Harmanny, een van de drie oprichters van MijnStudent, zichzelf aan als tuinier. Via mond-tot-mondreclame kregen de drie Utrechtse studenten de ene na de andere klus. "Op de fiets terug naar huis fantaseerden we wel eens met z'n drieën hoe het zou zijn om er een bedrijf van de maken. Een bemiddelingsbureau voor studenten", vertelt Harmanny.

Hij studeerde milieu- en maatschappijkunde. Een heel aantal klussen verder en met zijn bachelor op zak begon hij met het realiseren van zijn droom. Inmiddels opereert MijnStudent in vier steden: Utrecht, Amsterdam, Zwolle en sinds gisteren in Den Haag. Alleen al in Utrecht houden ze 150 studenten aan het werk.

Succes

In het schoolgebouw loopt opdrachtgever Tonnie van Doorn ondertussen tevreden rond. "Het is prettig communiceren met deze jongens", vindt hij. "Ze zijn snel van begrip en het zijn harde werkers." Van Doorn heeft maar een beperkt budget om de lokalen weer lekker fris in de verf te krijgen. Via via hoorde hij over de klusstudenten en op internet zag hij de tarieven. Na een gesprek met een relatiebeheerder van MijnStudent werd het contract getekend. "Het bedrijf van mijn man gaat verhuizen en hij heeft ze nu ook daarvoor ingehuurd."

Een deel van het succes van het studentenklusbedrijf is te verklaren door de crisis van afgelopen jaren. Mede-oprichter Joren Harmanny: "Wij konden voor lagere tarieven werken dan een gemiddelde Pool en helemaal dan een professionele schilder. In zo'n financieel krappe periode kan dat net het verschil maken. Bovendien vinden veel van onze opdrachtgevers het leuk om studenten in te huren. Vaak hebben ze zelf ook gestudeerd en knopen graag een gesprek aan met een student quantumfysica die ook nog eens de handen uit de mouwen steekt."

MijnStudent heeft grootse plannen. Het bedrijf wil in elk geval in alle Nederlandse studentensteden actief worden. "Om het gelijk maar even ambitieus in te steken", vertelt Harmanny glunderend, "ook België en Duitsland staan op ons lijstje. Waarom niet?"