NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Syrische tanks beschieten Hama

In Syrië hebben tanks van het leger de stad Hama bestormd. Daarbij zouden tientallen doden gevallen zijn en ook nog eens vele gewonden. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn: de schattingen lopen uiteen van 45 tot 121 doden.

Een arts vertelde aan persbureau Reuters dat er door tanks wordt geschoten op burgers. "Tanks vallen ons aan vanuit vier richtingen. Ze schieten willekeurig met machinegeweren en rijden over wegversperringen heen."

De berichten uit Syrië zijn moeilijk te controleren omdat er geen buitenlandse pers wordt toegelaten. Het activistische Shaam News Network heeft onder meer beelden op YouTube gezet waarop tanks te zien zijn.

Een andere ooggetuige meldt aan persbureau Reuters dat er lijken in de straten liggen en dat sluipschutters op de daken van de elektriciteitsmaatschappij en van de gevangenis in Hama zijn gekropen.

Omsingeld

De water- en elektriciteitsvoorziening in de stad is afgesloten door het Syrische leger. Het leger houdt de stad al een maand omsingeld, nadat er massaal was gedemonstreerd tegen president Assad.

De regering treedt al maanden keihard op tegen betogers die eisen dat de president aftreedt. De afgelopen maanden zijn al zeker 1600 Syriërs omgekomen bij het buitensporige geweld dat wordt gebruikt door de troepen van Assad. Hij peinst er niet over om af te treden.

1982

Hama is de stad waar in 1982 minstens 10.000 mensen om het leven kwamen. President Hafiz al-Assad, de vader van de huidige president Bashar al-Assad, stuurde toen ook tanks op de stad af.

Assad liet Hama grotendeels met de grond gelijk maken omdat er een opstand was uitgebroken op initiatief van de Moslim Broederschap. Assad senior zette zwaar geschut in om het verzet in bloed te smoren. Hij bleef aan tot zijn dood in 2000, waarna zijn zoon hem opvolgde.

STER reclame