NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden bij zomercarnaval

Het tropisch Zomercarnaval in Rotterdam heeft weer honderdduizenden bezoekers getrokken. Hoogtepunt was de straatparade, een optocht van 2,5 kilometer lang dwars door de binnenstad. Zo'n 2000 carnavalsvierders dansten op latinmuziek door de straten.

Ook werd het wereldrecord salsadansen verbroken. Aan de recordpoging deden 576 dansparen mee, 125 meer dan bij het vorige wereldrecord, dat werd gevestigd in Venezuela.

Op de valreep kreeg het evenement nog een grimmig karakter: op het Stadhuisplein werden laat in de avond 15 mensen opgepakt wegens openlijke geweldpleging. De politie meldt dat er in totaal 65 mensen zijn opgepakt, in sommige gevallen omdat ze agenten te lijf waren gegaan.

Klein begonnen

Het tropische carnaval in Rotterdam begon in 1984 op kleine schaal. De Stichting Antilliaans Zomercarnaval werd toen in het leven geroepen naar het voorbeeld van het carnaval in het Antilliaanse 'thuisland'.

Carnaval is daar een feest van de hele gemeenschap, dwars door alle sociale lagen heen. Het feest is bedoeld om de zorgen even te vergeten, stress te laten afvloeien, te vergeven en vriendschappen weer aan te halen.

Bij het eerste Rotterdamse Zomercarnaval werd ook de Kaapverdiaanse gemeenschap betrokken en de eerste editie was meteen een groot succes. Kaapverdiërs betitelden het evenement zelfs als "mooier dan het carnaval op de Kaapverdische eilanden".

Inmiddels staat ook de Rotterdamse politiek achter het succesvolle feest, dat is uitgegroeid tot een groot landelijk evenement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl