Nieuwe legertop benoemd in Turkije

De Turkse regering zegt dat de stabiliteit van Turkije niet in gevaar komt door het vertrek van de legertop. Gisteren diende de stafchef van de strijdkrachten zijn ontslag in, samen met de commandanten van de landmacht, luchtmacht en marine.

Ze protesteerden daarmee tegen de arrestatie van 22 hoge militairen, die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen. De Turkse regering heeft meteen een nieuwe commandant van de landmacht benoemd, die waarschijnlijk snel zal promoveren tot stafchef.

Het gaat om de commandant van de politie die ook bij de legertop hoort, maar gisteren als enige geen ontslag nam. Van hem is bekend dat hij dicht bij de AK-regering staat.

Turkije draait gewoon verder, zegt een minister. Het land wordt sinds 2002 bestuurd door de islamitische AK-partij. Dat leidt tot spanningen met het leger, dat van oudsher waakt over het seculiere karakter van de Turkse staat.

Wantrouwen

Volgens correspondent Bram Vermeulen geloven de meeste Turkse kiezers wel dat er hardliners zijn in het leger die staatsgrepen beramen, maar is er ook veel wantrouwen tegen de regering van premier Erdogan.

Er zitten op dit moment circa 250 legerofficieren vast die verdacht worden van het plannen van een coup. Tegen veel van hen is nog steeds geen officiële aanklacht en velen wachten al jaren in de gevangenis op hun rechtszaak.

Bovendien worden niet alleen officieren beschuldigd; ook academici, opinieleiders en journalisten worden beschuldigd van betrokkenheid bij het beramen van staatsgrepen, zegt Vermeulen. "Er zitten zoveel journalisten opgesloten in Turkije, dat ze zelfs hun eigen krant gaan maken vanachter de tralies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl