NOS NieuwsAangepast

Zoute aardappelen op Texel

Door redacteur Arman Avsaroglu

Texel was donderdag even de aardappelhoofdstad van de wereld. Op het Waddeneiland vond een experiment plaats dat grote gevolgen kan hebben voor de wereldwijde aardappelindustrie.

Nederlandse aardappeltelers hebben in samenwerking met het Zilt Proefbedrijf zo'n dertig verschillende aardappelrassen geplant in zilte grond. Vandaag werden de aardappelen geoogst en getest op de smaak.

Verzilting

Volgens dr. Arjen de Vos, gastonderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en medewerker van het Zilt Proefbedrijf, is het experiment nodig omdat verzilting een groot probleem dreigt te worden. "Wereldwijd is inmiddels meer dan 1 miljard hectare landbouwgrond door verzilting onbruikbaar geworden en daar moet de landbouwsector mee om zien te gaan. Hopelijk is deze proef een begin."

In Nederland dreigt in de nabije toekomst 125.000 hectare landbouwgrond te verzilten en aardappeltelers begrijpen dat ze daar nu al op in moeten spelen. Teler Hans Biemond vindt het niet vreemd om nu plotseling met zout water te irrigeren. "Ik denk dat je als kweker vooruit moet kijken en soms hobbels moet proberen te nemen. Niet bang zijn om iets raars te doen."

Grootschalig

Afgelopen jaar was er ook al een dergelijk experiment op Texel, maar toen viel de oogst nogal tegen. Van de vijf geplante rassen was er slechts één eetbaar. De smaak viel toen echter tegen. Dit jaar is de proef veel grootschaliger en hebben aardappeltelers in groten getale hun medewerking toegezegd.

Voor Joop Bonnet, groothandelaar in aardappelen, is deze proef in elk geval geslaagd. "Heerlijke aardappel en vol van smaak. Je zou zeggen dat er zout op is gegooid, maar het is absoluut niet te zoutig. Ik denk dat deze aardappelen prima in de supermarkt verkocht kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl