NOS NieuwsAangepast

ISS eindigt in 2020 in de oceaan

Het internationale ruimtestation ISS wordt waarschijnlijk in 2020 afgedankt. De gebruikers, waaronder Europa, de VS en Rusland, willen het ISS gecontroleerd in de Stille Oceaan laten storten, meldt de Russische organisatie Roskosmos.

Oorspronkelijk was het de bedoeling maar 15 jaar lang gebruik te maken van het permanent bemande ruimtestation, maar dat werd eerder al uitgesteld tot 2020. Rond die tijd gaat echt de stekker eruit.

In de tussentijd zal het ruimtestation gebruikt worden om toekomstige missies naar bijvoorbeeld asteroïdes of Mars voor te bereiden. Techniek die daarvoor nodig is, kan op het ISS worden getest.

Puin

Sinds 1998 werd er gebouwd aan het ISS. Begin dit jaar werd dat karwei afgerond.

Het ruimtestation kan niet in de ruimte blijven, omdat het dan als ruimtepuin te veel gevaar oplevert. "Het is te zwaar, te complex. We kunnen niet zoveel rotzooi achterlaten", aldus een woordvoerder.

Mir

Het Russische ruimtestation Mir eindigde in 2001 op dezelfde manier; het werd zonder problemen in zee gedumpt. Mir was 15 jaar lang gebruikt.

Het ISS is het grootste object dat door mensen in de ruimte is gemaakt. Bij onbewolkt weer is het vanaf de aarde te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl