NOS NieuwsAangepast

Excuses kerk Australië voor gedwongen adopties

Door correspondent Robert Portier

De katholieke kerk in Australië heeft excuses aangeboden voor de gedwongen adopties die plaatsvonden op last van de kerk. Tussen 1950 en 1970 moesten minstens 150.000 vrouwen hun baby afstaan voor adoptie.

Het ging meestal om jonge, alleenstaande moeders. De kerk vond dat hun baby's beter door gezinnen konden worden opgevoed.

Judith Clough is een van de slachtoffers. Als 16-jarige moest ze haar kind gedwongen afstaan in het katholieke ziekenhuis waar ze kwam om te bevallen. Ze werd vastgebonden aan het bed en verdoofd. "Ik mocht hem niet zien, niet aanraken, of beetpakken. Het was alsof er een stukje van mijn ziel stierf."

Kussens

De Senaat van Australië houdt momenteel een hoorzitting over de kwestie. "Vrouwen hebben ons verteld dat ze naar het ziekenhuis gingen, zonder te beseffen dat ze hun baby moesten afstaan. Dat er kussens op hun gezicht werden gedrukt en gordijnen werden opgezet, zodat ze hun baby niet zouden zien", zegt Rachel Siewert, voorzitter van de commissie die de hoorzittingen houdt.

Andere vrouwen kregen via melk verdovingsmiddelen toegediend. Sommige van die middelen veroorzaakten een delirium, anderen worden nu als kankerverwekkend omschreven. Papieren werden vervalst om toestemming voor adoptie te krijgen.

Het hoofd van de Catholic Health Australia zegt dat het geen periode is om trots op te zijn. "De getuigenissen duiden op een beschamende en te betreuren periode in de geschiedenis van de Australische gezondheidszorg", zegt Martin Laverty. "Het gaat om vele ziekenhuizen verspreid over heel het land." Hij wil de misstanden rechtzetten en protocollen maken om slachtoffers te kunnen bijstaan.

Aboriginal

Ook in Australië ligt de kerk onder vuur vanwege misbruik door geestelijken. Inmiddels zijn er tientallen gevallen voor de rechter gekomen, waarbij gevangenisstraffen en boetes zijn uitgedeeld. Hoewel de kerk drie jaar geleden steun betuigde met de slachtoffers, kwam er geen officieel excuus voor het misbruik. Volgens critici was dat om verdere schadeclaims te voorkomen.

De gedwongen adoptie kent overeenkomsten met het omstreden beleid van de Stolen Generations. Tot 1969 werden op last van de overheid duizenden aboriginal kinderen van hun ouders gescheiden. Ver van huis werden ze ondergebracht in internaten, waar ze een 'betere' opvoeding kregen, eentje die was geschoeid op westerse leest. De Australische overheid bood in 2008 excuses aan voor het leed dat hiermee was aangedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl