Breivik: nog twee cellen in organisatie

Aangepast op

Anders Breivik heeft voor de rechtbank in Oslo gezegd dat er nog "twee cellen in zijn organisatie" bestaan. Dat heeft rechter Kim Hegen gezegd na afloop van de voorgeleiding van de 32-jarige Noor die afgelopen vrijdag 76 mensen doodde. Wat die cellen precies inhouden en of ze actief zijn, zei Hegen er niet bij. Uit het onderzoek dat tot nu toe naar de aanslagen is uitgevoerd, blijkt dat Breivik alleen handelde.

Hegen zei verder dat Breivik heeft bekend dat hij de aanslagen heeft gepleegd. Maar hij acht zichzelf niet schuldig aan een criminele daad. Hij voerde zijn actie uit "om Europa te redden van een overname door moslims".

Hij heeft de Arbeiderspartij van premier Stoltenberg uitgekozen als doelwit omdat die "Noorwegen heeft verraden" en in de ogen van de schutter verantwoordelijk is voor de "massa-import van moslims". Door de jongerenafdeling aan te vallen wilde Breivik "toekomstige rekrutering" voor de Arbeiderspartij voorkomen.

Zijn doel was niet om zo veel mogelijk mensen te doden, maar om zo veel mogelijk aandacht te krijgen voor zijn zaak, zo zei Breivik tegen de rechter.

Isolatie

De rechter heeft bepaald dat Breivik de komende vier weken in een isolatiecel moet doorbrengen. Het hele voorarrest is met acht weken verlengd. In die periode mag Breivik geen bezoek of brieven ontvangen en krijgt hij geen toegang tot media.

Breivik kan een maximale gevangenisstraf van 21 jaar krijgen als hij wordt veroordeeld. Indien nodig kan hij daarna nog tbs krijgen. Hij heeft gezegd te verwachten de rest van zijn leven achter tralies te zullen doorbrengen.

Breivik werd ongeveer twintig minuten verhoord en daarna weer teruggebracht naar de gevangenis in de Noorse hoofdstad. Het verhoor vond plaats achter gesloten deuren. De Noor had in een uniform willen verschijnen, maar de rechter stond dat niet toe.

Rechtszaken vinden in Noorwegen meestal plaats achter gesloten deuren, maar dat hoeft niet. Breivik had om een openbare zitting gevraagd zodat hij aan de hele wereldpers kon uitleggen waarom hij tot zijn daad is gekomen. Maar de rechter ging niet in op dat verzoek. Het OM had een zitting achter gesloten deuren gevraagd om juist te voorkomen dat Breivik een platform zou krijgen voor de verspreiding van zijn ideologie.

Opluchting

Verslaggever Jeroen Wollaars zei dat er in Noorwegen met opluchting is gereageerd op het besluit van de rechter. "Breivik wordt inmiddels gehaat in Noorwegen. Het besluit van de rechter is met applaus ontvangen", aldus Wollaars.

Breivik heeft bekend de aanslagen te hebben gepleegd. Hij ziet er echter geen misdaad in.

Medisch onderzoek

Op een later moment zal Breivik medisch en psychiatrisch worden onderzocht. Dan zal worden bepaald in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is. Volgens Noorse juristen begint het eigenlijke proces mogelijk pas over een jaar.