Regisseur Zorba de Griek overleden

Aangepast

In een ziekenhuis in Athene is Michael Cacoyannis overleden. De Cypriotische regisseur was in het buitenland vooral bekend van de film 'Zorba de Griek'.

In de film maakt een stijve Britse toerist dankzij de levensgenieter Zorba kennis met het rijke Griekse leven. Dat laatste personage geldt als de belangrijkste rol uit de carrière van Anthony Quinn.

Sirtaki

In 1964 werd de film zeven keer genomineerd voor een Oscar, onder andere voor Quinn en de regie van Cacoyannis. Uiteindelijk won de film drie Academy Awards, onder meer voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor Lila Kedrova.

De film maakte ook de Griekse sirtaki wereldwijd beroemd. Quinn vertelde later dat hij de dans improviseerde tijdens de opnames, omdat hij zijn voet bezeerd had. De uitbundigere dans die gepland stond, deed te veel pijn.

Toen Cacoyannis hem vroeg hoe hij de dans kende, loog Quinn dat een dorpeling hem de passen geleerd had. "Het heet een sirtaki en het is een traditionele dans." Quinn gaf achteraf toe zelfs de naam verzonnen te hebben.

Hartaanval

Hoewel Cacoyannis films bleef maken, evenaarden die niet meer het succes van Zorba. In zijn carrière werkte hij onder andere samen met Griekse grootheden als Irene Pappas en Melina Mercouri.

Cacoyannis overleed aan een hartaanval. Hij is 89 jaar oud geworden.

STER Reclame