In het manifest 'Europese Onafhankelijkheidsverklaring' heeft de Noorse schutter Anders Breivik het regelmatig over Nederland. Meerdere bronnen waarin Nederland uitgebreid aan bod komt worden geciteerd. De termen Nederland, Holland en Nederlands komen tientallen keren in het document voor.

Volgens de auteur was ons land eeuwenlang een toevluchtsoord voor mensen die meer vrijheid van meningsuiting zochten. "Maar Nederland wordt meer en meer een totalitaire samenleving als een direct gevolg van massa-immigratie en in het bijzonder de instroom van moslims."

Burgeroorlog

Breivik adviseert westerlingen om zich te bewapenen, zowel mentaal als "fysiek met vuurwapens en om te leren hoe ze te gebruiken". Hij denkt dat Nederland een goede kans maakt om als eerste land in het Westen een burgeroorlog te voeren over moslimimmigratie. "De autochtone Nederlanders zullen moeten vechten, of ze zullen hun land moeten achterlaten en van een afstand toekijken hoe het sterft."

De Nederlandse autoriteiten willigen de eisen in van islamitische landen en knielen aan de voeten van hun nieuwe moslimmeesters, vindt Breivik. Autochtonen die kritisch zijn over islamieten worden vervolgd, zegt hij, terwijl er in het tegenovergestelde geval niet wordt opgetreden. "Autochtonen zijn de facto tweedeklas burgers in hun eigen land geworden, wat volgens de sharia precies de bedoeling is. De autoriteiten brengen nu dus de sharia ten uitvoer."

Vloedgolf

Met Fortuyn is wellicht de laatste hoop voor de redding van Nederland gestorven, denkt Breivik. Hij citeert PVV-leider Geert Wilders en arabist Hans Jansen en vertelt over ex-moslim Ehsan Jami, de onrust in Gouda in 2008 en de situatie in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Ook noemt hij cartoonist Gregorius Nekschot en Ayaan Hirsi Ali.

Fjordman

Breivik citeert in zijn manifest regelmatig ene Fjordman, die geldt als een van de grote inspiratiebronnen voor het manifest. Onder meer het stuk met de titel 'Zal Nederland de 21ste eeuw overleven', dat gaat over de islamisering van Nederland, is in het manifest (.pdf) opgenomen. In september 2008 publiceerde Fjordman ook een artikel op een anti-islam weblog.

Eerder werd gedacht dat Fjordman een pseudoniem was van Breivik, maar inmiddels wordt op het blog ontkend dat Breivik en Fjordman iets met elkaar te maken te hebben. "Ik ben hem niet. Ik heb hem ook nooit ontmoet", zou Fjordman hebben geschreven onder de naam Baron Bodyssey, super moderator van het blog.

STER reclame