1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Breivik jarenlang bezig met aanslag

Anders Breivik is jarenlang bezig geweest met het voorbereiden van de aanslagen van afgelopen vrijdag. Dat schrijft hij in een dagboek dat hij vrijdag kort voor de explosie in Oslo online zette.

Naar eigen zeggen trad Breivik in 2002 toe tot een geheime organisatie die tot doel had de macht te grijpen in Europa en moslim-immigratie te stoppen. Breivik zegt in dat jaar een van de initiatiefnemers, "een Servische oorlogsheld" in Monrovia, Liberia, te hebben ontmoet. Deze 'Tempelridders' waren geïnspireerd door de middeleeuwse kruistochten.

Na toetreding tot de orde nam Breivik afscheid van de Noorse Vooruitgangspartij, die volgens hem niet ver genoeg ging in de pogingen de immigratie te stoppen. "Het enige waarin de partij geslaagd is, is de Noren valse hoop te geven."

Dekmantel

In de herfst van 2009 treft Breivik de eerste voorbereidingen voor de aanslagen. Hij zet twee verschillende bedrijfjes op die hem in staat zullen stellen grondstoffen voor explosieven te kopen zonder argwaan te wekken: een mijnbedrijf en een boerderij. Als boer kan hij aan kunstmest komen, wat voor explosieven gebruikt kan worden. Ook legt hij contacten met legitieme leveranciers, die zijn dekmantel kunnen bevestigen.

Ondertussen past Breivik er goed op dat hij zijn sporen uitwist. Zo vervangt hij regelmatig de harde schijf van zijn computer, wist profielen op sociale media en gebruikt alleen anonieme verbindingen voor internet.

In 2010 koopt hij de eerste benodigdheden voor zijn daad, zoals beschermende kleding en politie-insignes. Hij verstopt de goederen in een waterdichte koffer, begraven diep in de Noorse bossen, op drie uur rijden van zijn huis. Hij beschrijft hoe hij een gat van enkele meters diep graaft, "terwijl ik lekgestoken werd door muggen".

Tegenslag

In augustus 2010 probeert hij op de zwarte markt van Praag aan wapens te komen. Breivik neemt alle maatregelen om te voorkomen dat hij gevolgd wordt: "Hoewel het moeilijk wordt, zal ik proberen mijn creditcard niet te gebruiken. Mijn telefoon zal voor de hele trip uit blijven."

Het plan mislukt echter, omdat het hem niet lukt via prostituees en pooiers in contact te komen met een wapenhandelaar. "De mensen die ik benaderde, dachten dat ik een politieman was of gewoon gek."

Breivik besluit daarop zijn wapens op een legale manier te verkrijgen en vraagt een vergunning aan. "Op het formulier zette ik 'om te jagen', maar het was verleidelijk om te zeggen dat ik er marxistische verraders mee wilde executeren."

Afstand

Eind vorig jaar begon Breivik met de "moeilijkste fase", het aanschaffen van grondstoffen voor de explosieven. "De douane kan moeilijk gaan doen omdat sommige ingrediënten verboden zijn. Maar ik heb een smoesje als ze me betrappen."

Op dat moment besluit hij dat zijn aanval in augustus 2011 zal plaatsvinden.

Breivik is ondertussen al jaren bezig afstand te nemen van familie en vrienden om zijn plannen niet in gevaar te brengen. Hoewel zijn zus aandringt dat hij een vriendin moet zoeken, doet hij dat niet. Hij belooft haar vanaf augustus 2011 te gaan zoeken, "omdat ik dan een eigen woning heb".

Kopje suiker

In mei van dit jaar huurt hij een afgelegen boerderij waar hij zijn explosieven kan brouwen. "De grootste militaire basis van dit land ligt maar een paar kilometer ten noordoosten van mijn boerderij. Wat zou het makkelijk zijn als ik een kopje suiker en wat explosieven bij mijn lieve buren kon lenen", lacht hij.

Breivik leeft in constante angst dat iemand zijn laboratorium ontdekt. Als zijn buurman eens langskomt vlak voordat hij zijn laboratoriumpak aantrekt, neemt hij zich voor voortaan alleen 's nachts te werken. Meerdere keren vreest hij dat de politie een inval doet, maar het blijken verdwaalde toeristen of Poolse werkzoekenden te zijn.

Hoewel het maken van de explosieven hem moeilijker afgaat dan hij hoopte, experimenteert hij op 13 juni voor het eerst succesvol met zijn eigen explosieven. Hij rijdt naar een afgelegen plek en steekt het goedje aan. "BOEM. De ontsteking is gelukt. Vandaag was een goede dag, want ik kon dit succes wel gebruiken."

Aan het begin van deze maand ontmantelt Breivik zijn laboratorium en rijdt hij de route die hij op vrijdag 22 juli zal gaan afleggen, van Oslo naar Utøya. Ook graaft hij zijn kleding weer op. "Alles was nog perfect. Geen druppel water was naar binnen gelekt."

Zelf doen

Op 15 juli huurt hij de auto die hij als bomauto zal gebruiken. Hij rekent precies uit hoeveel kilo de Volkswagen kan dragen en stouwt naar eigen zeggen 900 kilo explosieven aan boord.

Drie dagen voor de aanslag trakteert hij zichzelf op een etentje voor al zijn moeite. "Ging naar een duur restaurant en nam een feestmaal. Jammie. Ik heb zo hard gewerkt de afgelopen dagen dat ik doodop ben."

De laatste aantekening in het dagboek is van 12.51 uur op vrijdag, enkele uren voordat de bom in Oslo afging. "Het oude gezegde klopt: als je iets goed gedaan wilt hebben, moet je het zelf doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl