In de staat New York zijn honderden homostellen getrouwd. Sinds gisteren is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in de staat toegestaan. Vorige maand stemde het congres van de staat voor een wet die dat mogelijk maakte.

Als eerste gaven Kitty Lambert en Cheryle Rudd elkaar het ja-woord. Ze hadden jaren gelobbyd voor het homohuwelijk.

Het huwelijk vond plaats in de buurt van de watervallen van Niagara, traditioneel een populaire bestemming voor huwelijksreizen. Beide vrouwen waren al eens met een man getrouwd en bij de ceremonie waren hun kinderen en kleinkinderen aanwezig.

Grootste staat

In de loop van de dag traden enkele honderden homo's en lesbiennes in New York in het huwelijk. Daarvoor werden speciaal op zondag ambtenaren van de burgerlijke stand ingezet.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van de staat New York stemden eind vorige maand in met het legaliseren van het homohuwelijk. In verschillende steden in de staat werd ertegen geprotesteerd. Demonstranten zeggen dat het voorstel er door is gedrukt en dat er niet, zoals in andere staten, een mogelijkheid voor bijvoorbeeld een referendum is geweest.

New York is de grootste Amerikaanse staat waar homo's mogen trouwen. Het is de zesde staat waar het homohuwelijk wettelijk mogelijk is. Het kon al in Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, Iowa en in de hoofdstad Washington.

STER reclame