NOS NieuwsAangepast

Breivik: daad gruwelijk maar noodzakelijk

Anders Breivik is zich ervan bewust dat hij iets gruwelijks heeft gedaan, maar in zijn ogen was het wel nodig. Dat heeft zijn advocaat verklaard.

"Hij heeft gezegd dat zijn acties gruwelijk zijn, maar dat ze in zijn ogen wel nodig waren", zei de advocaat op de Noorse televisie. "Hij heeft ook gezegd dat hij bereid is om morgen voor een rechter uit te leggen wat hij heeft gedaan en waarom hij tot zijn daad kwam."

Tegenover de politie had Breivik al bekend dat hij de dader is van de schietpartij op het eilandje Utøya. Zeker 86 mensen kwamen daarbij om.

Breivik wordt ook verdacht van de bomaanslag op een regeringsgebouw in Oslo, kort voor de schietpartij. Daarbij vielen zeker zeven doden. Er liggen nog tientallen gewonden in het ziekenhuis.

Manifest

Kort voor zijn daden heeft Breivik een manifest van 1500 pagina's gepubliceerd op internet. Het heeft de titel 'Europese Verklaring van Onafhankelijkheid'. De Noorse politie heeft bevestigd dat het manuscript door hem is geschreven.

Het bestaat uit een politiek pamflet over de strijd tegen de multiculturele samenleving, een handleiding voor het maken van bommen en een nauwgezet dagboek over de voorbereidingen voor de aanslagen van afgelopen vrijdag. Het stuk is geschreven in het Engels, onder het pseudoniem Andrew Berwick.

De laatste bijdrage is van vrijdag rond 12 uur, kort voor de explosie in Oslo en het bloedbad op het eilandje Utøya.

Europese burgeroorlog

In het document zet Breivik zijn theorie uiteen dat er in Europa de komende jaren een burgeroorlog uitgevochten zal worden, die er uiteindelijk tot moet leiden dat moslims van het continent verdwijnen. "Deze suïcidale verraders moeten worden gestopt", schrijft Breivik. Vijanden zijn " het marxisme, het multiculturalisme, het globalisme, het feminisme, het suicidale humanisme en het egalitarisme".

Zijn actie tegen de Noorse sociaal-democraten is een eerste aanzet tot de burgeroorlog. "Voordat we onze kruistocht kunnen beginnen, moeten we het cultureel marxisme uitroeien."

"Als je besluit actie te ondernemen, is het beter te veel te doden dan niet genoeg", vervolgt Breivik. "Anders loop je het risico dat de gewenste ideologische impact van je daad verminderd wordt."

NAVO-bombardementen

Breivik stelt dat hij negen jaar aan het stuk heeft gewerkt. Volgens eigen zeggen ontstond zijn onvrede met de Noorse regering door de steun van zijn land aan de NAVO-bombardementen tijdens de Kosovo-oorlog. Breivik was daar tegen omdat "onze Servische broeders de islam wilden verdrijven door de Albanese moslims terug te dringen naar Albanië".

Ook bekritiseert hij de "laffe opstelling" van de Noorse regering rond de rellen om de Mohammed-cartoon.

Tips

In zijn verhandeling over de voorbereiding van de aanslag adviseert Breivik een boerenbedrijf te beginnen om aan kunstmest te komen zonder dat alarmbellen afgaan. Breivik begon vorig jaar inderdaad een kwekerij en kocht in mei zes ton kunstmest, een belangrijk onderdeel voor sommige bommen.

Om anonimiteit te garanderen stelt Breivik bovendien dat onderzoek voor de aanslag het beste gedaan kan worden "met het gratis internet van je plaatselijke McDonald's".

Naast tips over training, het maken van bommen en het vinden van een goede advocaat, raadt hij ook aan voor het maken van foto's "onder de zonnebank te gaan, zodat je er frisser uitziet".

YouTube

Breivik zette vrijdag ook een film van twaalf minuten op YouTube waarin hij zijn denkbeelden uitlegt en zichzelf vergelijkt met de kruisvaarders. Hij eindigt met een foto van zichzelf met een geweer.

YouTube heeft het filmpje inmiddels verwijderd, maar het is nog wel op internet terug te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl