In de Noorse hoofdstad Oslo is rond half vier in de middag een zware explosie geweest bij een regeringsgebouw in het hart van het politieke centrum van het land. Er zijn zeker zeven doden gevallen. Zeker vijftien mensen zijn gewond geraakt.

De politie heeft bevestigd dat het om een aanslag gaat. In de straten rond het getroffen gebouw is uitgebreid gezocht naar andere bommen, maar die zijn niet gevonden.

Wel richtte een schutter enkele uren later op het vlakbij gelegen eiland Utøya een bloedbad aan. De Noorse politie zegt dat de twee terreurdaden verband houden met elkaar. De schutter van Utøya is 's middags nog voor de bomaanslag in Oslo gesignaleerd, zegt een politiechef. Het gaat om een Noorse man, heeft de minister van Justitie laten weten.

Bloedend

De schade in Oslo is groot. Op amateurbeelden was al snel te zien hoe de straten bezaaid waren met brokstukken. De klap was zo krachtig dat de meeste ramen van het regeringsgebouw van zeventien verdiepingen werden weggeblazen.

Op het moment van de explosie was het druk in de regeringswijk. Er zijn veel meldingen van ooggetuigen die mensen bloedend op straat hebben gezien.

Premier

Er was wat onduidelijkheid over premier Stoltenberg. Eerst werd gemeld dat hij gewond was geraakt. Zijn kantoor ligt vlakbij de plek waar de bom is afgegaan. Later werd gezegd dat de premier thuis was ten tijde van de aanslag. Zelf zei Stoltenberg tegen de Noorse tv dat alle Noorse ministers in veiligheid zijn.

Grote delen van het centrum van Oslo zijn inmiddels ontruimd. Alle toegangswegen naar de regeringswijk zijn afgezet en de politie weert mensen zoveel mogelijk uit het centrum van de stad. Ook het Centraal Station is ontruimd.

Daders?

Er werd in Noorwegen al meteen gespeculeerd dat moslimterroristen achter de aanslag zaten, maar inmiddels heeft de politie dus een autochtone Noor opgepakt, die wordt verhoord.

Doelwit van de aanslag in Oslo was mogelijk het ministerie van Olie en Energie, zegt correspondent Dirk Evers. "Dat is een erg belangrijk ministerie in Noorwegen. De bom ontplofte in het hartje van politiek Oslo. Ze hebben echt het centrum van Noorwegen willen treffen."

STER reclame