Rutte: geen verdere besmetting eurocrisis

Aangepast op

akkoord

Gezond

Rutte is blij dat de eis van onder meer Nederland dat de banken meebetalen, is ingewilligd. Hij sprak van een solide pakket, dat ervoor zorgt dat Griekenland straks weer op eigen benen kan staan.

De Tweede Kamer heeft eerder al laten weten in te stemmen met de extra steun aan Griekenland.

ING-econoom Carsten Brzeski noemt het akkoord een "doorbraak" voor de eurozone. "We weten nu dat de landen van de euro de munt niet laten vallen."

Door de looptijd van de noodleningen te verlengen, krijgt Griekenland, net als Portugal en Ierland, meer tijd om financieel gezond te worden. "Griekenland heeft tien tot twintig jaar nodig." Ook hebben de landen baat bij de lagere rente. "Het strafelement in de vorm van hoge rente, verdwijnt."

Papandreou

De Griekse regering is opgelucht, zegt correspondent Conny Keessen in Athene. "De spanning nam de afgelopen dagen erg toe." Premier Papandeou is blij met de langere looptijd van de leningen en de lagere rente.

De regering zal de ruimte gebruiken om de ingestorte economie weer op gang te brengen. Griekenland zit met een werkloosheid van 16 procent in een diepe recessie. De economie is ingezakt, mede door een sterk gedaalde koopkracht als gevolg van werkloosheid en lagere pensioenuitkeringen.

Orde op zaken

Instemmende geluiden komen ook uit de Tweede Kamer. Ronald Plasterk (PvdA) noemt het akkoord een "stevig pakket". Het valt volgens hem binnen de voorwaarden die de Tweede Kamer heeft gesteld. "Dat wil zeggen dat de banken meebetalen en dat Griekenland orde op zaken stelt."

Wouter Koolmees (D66) zegt dat het akkoord verder gaat dan alleen een oplossing voor de Griekse kwestie. Het belang is naar zijn mening ook dat de crisis niet overslaat naar andere landen. "De problemen in Griekenland zijn overzichtelijk. Het gaat om het besmettingsgevaar naar grote eurolanden als Spanje en Italiƫ." De beslissingen die in Brussel zijn genomen over de inzet van het noodfonds zijn daar volgens Koolmees het goede antwoord op.