In het Noord-Brabantse Chaam weten ze het zeker: vlakbij een rotonde in het dorp ligt het geografische middelpunt van de Benelux.

Maar dertig kilometer verderop in de gemeente Oisterwijk zijn ze er net zo zeker van dat het middelpunt van de drie landen in Moergestel ligt.

"We hebben er zelf niet eens om gevraagd", zegt een trotse burgemeeste Hans Jansen. Volgens Jansen heeft het kadaster op verzoek van de gemeente Alphen Chaam berekend waar het middelpunt nu precies is. "Daar kwam Moergestel uit en niet Chaam." Jansen vindt het een "mooie opsteker" voor de viering van 800 jaar Oisterwijk, volgend jaar.

Verwarring

De gemeente maakt er nu al geen geheim van dat de bijzonder plek in Moergestel ligt, getuige een ANWB-paal die de afstanden weergeeft naar naar Brussel (132 km) en Luxemburg (317 km). De richtingwijzer staat in een weiland en is in mei onthuld door staatssecretaris Knapen.

In de buurgemeente baseren ze zich op een commissie uit 1822, die vaststelde dat Chaam het geografische hart van de Benelux is. "Sinds die tijd is de Benelux qua omvang niet of nauwelijks veranderd", zegt burgemeester Harry Nuijten.

De commissaris van de Koningin is volgens Nuijten al met al in verwarring gebracht. "Maar hij heeft gezegd, hoe meer middelpunten de provincie heeft, hoe beter."

Stiekem

Om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat de eer Chaam toekomt, heeft de gemeente de plaatselijke kunstenaar Berrie Martens gevraagd een kunstwerk te maken voor de rotonde.

Volgende week woensdag, voorafgaand aan het jaarlijkse wielercriterium '8 van Chaam' zal het worden onthuld. Het bestaat uit drie "blije mensen" die ieder één van de Benelux landen verbeelden.

Nuijten heeft zijn collega uit Oisterwijk uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn, maar die komt niet. "Ja, vakantie is vakantie", zegt de burgemeester van Alphen Chaam. "Maar hij komt wel een keer kijken naar het mooiste middelpunt van de Benelux. Misschien dat hij stiekem wel eens voorbij fietst."

STER reclame