NOS NieuwsAangepast

'Johnny had de lach aan zijn kont hangen'

"De grootste komiek van Nederland", zo zal André van Duin zich de gisteren overleden Johnny Kraaijkamp sr. herinneren. Volgens Mies Bouwman nam hij "een grote plaats in het televisieleven in".

"Hij is een enorme inspiratiebron geweest", zegt Van Duin. "Voor mij en ook voor Frans van Dusschoten toen we samen een komisch duo wilden beginnen."

Gezellige man

"Als komiek moet je de lach aan je kont hebben hangen, en dat had hij natuurlijk in hoge mate", zegt Van Duin. "Hij was één van mijn voorbeelden. Niet dat ik hem ging nadoen, maar van je grote voorbeelden neem je onwillekeurig dingen over."

Kraaijkamp en Van Duin kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer toen ze beiden in Breukelen woonden. "Het was een heel gezellige man. Het was niet de hele dag lachen geblazen zoals je bij een komiek zou denken, ook het serieuze ging hij niet uit de weg."

Van Duin zag Kraaijkamp vorig jaar voor het laatst toen hij hem zijn biografie overhandigde. "Toen was hij al erg afwezig. Ik had de indruk dat hij niet helemaal meemaakte wat er gebeurde. Hij zat er een beetje stilletjes bij en liet het over zich heenkomen en heeft er weinig geluid bij gegeven."

'Toppen en diepe dalen'

Bij Mies Bouwman komen "veel lieve herinneringen" aan Johnny Kraaijkamp sr. naar boven, zegt ze tegen het ANP. "Ik hoef alleen maar aan zijn ogen te denken. Het waren ogen waarmee hij alles kon zeggen."

Hij was een persoonlijke vriend, vertelt ze. "Wij zijn veel met elkaar opgetrokken, in voor- en tegenspoed. Toppen en diepe dalen, dat hoorde bij Johnny."

Martine Bijl zegt dat ze aan 'Het zonnetje in huis' is gaan meewerken, omdat Kraaijkamp erin speelde. "Anders had ik het waarschijnlijk niet gedaan." Ze heeft tien jaar met plezier met hem samengewerkt. "Hij was gul met zijn kennis. Hij zei graag wat hij vond. Ik heb heel veel van hem geleerd."

Kraaijkamp had een enorme passie voor zijn vak, zegt Xandra Knebel die zijn biografie schreef. "Hij had een sombere inborst, en was moeilijk voor zichzelf en anderen."

Groot verdriet

Producent Joop van den Ende en zijn vrouw hebben in een verklaring laten weten met groot verdriet afscheid te nemen van één van Nederlands allergrootste acteurs. "John Kraaijkamp was een markante komiek zoals er maar weinigen zijn. Hij heeft ons ontroerd, doen lachen en versteld doen staan."

"John, je hebt de meest prachtige rollen gespeeld en de herinneringen daaraan zullen wij voor altijd blijven koesteren. We zijn je dankbaar voor de lach en tranen die je het publiek en ons zo ruimschoots, op televisie, film en in de theaters, hebt gegeven", zo staat in de verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl