De zendmast Lopik is na ruim twee dagen weer deels in gebruik genomen. Vannacht is bij wijze van test 3FM doorgegeven via de ether. Daardoor is de zender in een klein deel van het midden van Nederland te ontvangen. De bedoeling is dat de andere radiozenders ook zo snel mogelijk weer in de lucht gaan. Hoe laat dat is, is nog niet duidelijk.

Volgens zendmasteigenaar Novec zijn de reparaties aan de mast voltooid. De afgelopen dagen heeft Novec nieuwe kabels laten trekken in de toren. De mast in IJsselstein was sinds afgelopen vrijdag uitgeschakeld, nadat er korte tijd brand had gewoed.

Volgens Stefan Wesselink van Novec was het niet verstandig om direct alle zenders weer door te geven. "In de loop van de ochtend gaan we stapsgewijs ook alle andere zenders weer doorgeven. We willen hoe dan ook zorgvuldig te werk gaan."

Smilde

Bij de ingestorte zendmast in Smilde wordt de komende dagen een toegangsweg geschikt gemaakt voor zwaar transport. Een hijskraan kan daarna de brokstukken wegtakelen.

Er wordt een tunnel van zeecontainers aangelegd om de mast in zijn geheel door te vervoeren. De recherche kan daarna op zoek naar de oorzaak van de brand die afgelopen vrijdag de mast verwoestte.

Noodmast

Inmiddels is de noodmast voor radiozenders die via Smilde doorgegeven werden, aangekomen op het militaire terrein in Assen waar hij geplaatst wordt.

Vandaag wordt de meer dan 100 meter hoge mast in elkaar gezet, morgen wordt hij omhooggetakeld en woensdag wordt begonnen met het plaatsen van zenders.

In het noorden van Nederland zullen dus pas in de loop van de week alle zenders weer via de ether te ontvangen zijn. "Twee masten die tegelijkertijd uitvallen, dat is een overmachtsituatie. Maar we stellen alles in het werk om alle zenders weer in de lucht te krijgen", belooft Wesselink.

STER reclame