In Hoogersmilde wordt morgenochtend begonnen met de voorbereiding van de ontmanteling van de zendmast die vrijdag voor een deel instortte. Eerst wordt de toegangsweg naar de mast verstevigd om zwaar transport mogelijk te maken. Daarna moet een hijskraan de brokstukken van de toren wegtakelen.

Dinsdag wordt met zeecontainers een tunnel naar de zendmast aangelegd. De recherche kan waarschijnlijk een dag later via die tunnel de toren in voor onderzoek. De hele ontmanteling van de zendmast in Hoogersmilde duurt daarna nog zeker drie weken.

Wat er vrijdag precies in Smilde is gebeurd, is nog steeds niet bekend. De recherche kan nog niet beginnen met onderzoek in de mast omdat het te onveilig is.

De komende dagen wordt een noodmast geplaatst op het terrein van de Johan Friso-kazerne in Assen.

Lopik

Morgenochtend zal de zendmast bij Lopik waarschijnlijk weer normaal functioneren. Onderhoudsmedewerkers trekken nieuwe kabels in de mast, waar vrijdag een brandje woedde door een oververhitte kabel.

De reparatie aan de zendmast in Lopik is afgelopen nacht enige tijd stilgelegd in verband met het slechte weer. Vannacht wordt er opnieuw getest en het vermogen opgevoerd. Verwacht wordt dat de zendmast aan het eind van de nacht weer normaal werkt.

Door de brand vrijdag zijn er sinds die tijd ontvangstproblemen met radiozenders in Midden-Nederland. In die regio is Radio 1 weer te horen via een andere zendmast. Radio 1 blijft voorlopig ook nog uitzenden via de middengolffrequentie 747 AM.

Noodzender

Van de commerciële zenders wisselt de ontvangst sterk. Voor BNR-nieuwsradio is er in Gilze een noodzender opgebouwd. Het vermogen van de verschillende andere zenders is wat opgevoerd.

Q-music, Sky Radio en Radio Veronica zijn in een groot deel van Noord-Nederland weer te ontvangen. In het midden van het land verschilt het per station of het te ontvangen is.

Controles

Volgens NOVEC is er geen verband tussen de brand in Lopik en die in Smilde. Het bedrijf noemt het een absurde samenloop van omstandigheden.

Het bedrijf heeft gisteren alle andere masten extra gecontroleerd. Daarbij zijn geen onregelmatigheden gevonden.

STER reclame