Brooks stapt op bij Murdoch-concern

Aangepast

Rebekah Brooks, de baas van het mediaconcern News International, is opgestapt. Brooks lag onder vuur vanwege het schandaal rond de krant News of the World, dat onder News International viel. Brooks was bovendien van 2000 tot 2003 hoofdredacteur van de krant.

Brooks raakte anderhalve week geleden in opspraak, toen bekend werd dat News of the World op grote schaal voicemails had afgeluisterd. Zo had de krant berichten afgetapt van het vermiste meisje Milly Dowler. Ook had de krant de voicemails van beroemdheden en gevallen militairen gehackt.

Verantwoordelijk

In een verklaring zegt Brooks dat ze zich verantwoordelijk voelt voor de mensen die door toedoen van de krant zijn gekwetst. Ook biedt ze haar excuses aan voor de afluisterpraktijken van News of the World.

"Ik meende dat het de juiste en verantwoordelijke keuze was om ons door het heetst van deze crisis te loodsen", zegt Brooks. "Maar mijn wens om aan te blijven, maakte mij tot het brandpunt van de discussie."

Brooks zegt verder dat de afgelopen tijd "zwaar" is geweest en ze zich nu wil concentreren "op het corrigeren van misvattingen en het weerleggen van de beschuldigingen aan mijn adres als journalist, hoofdredacteur en manager".

De Britse premier Cameron heeft opgelucht gereageerd op het nieuws. Hij zegt dat Brooks "de juiste beslissing" heeft genomen. Ook oppositieleider Miliband reageerde verheugd. "Niemand mag macht uitoefenen zonder verantwoordelijkheid te nemen", zei hij.

Murdoch

News of the World werd vanwege het afluisterschandaal opgegeven, maar Brooks weigerde tot nu toe op te stappen. Ze is een vertrouweling van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. News International hoort bij zijn imperium News Corporation.

De zoon van Murdoch, James, heeft aangekondigd dat News Corporation in grote advertenties excuses zal aanbieden aan het Britse volk. Wanneer de advertenties worden geplaatst, is niet bekend.

Onder vuur

Rupert Murdoch zelf ligt ook onder vuur. De 80-jarig mediatycoon en zijn zoon James, die de dagelijkse leiding heeft bij News Corporation in Europa en Aziƫ, zijn volgende week gedagvaard door een Britse Lagerhuiscommissie die onderzoek doet naar het afluisterschandaal.

In de Verenigde Staten gaat de FBI onderzoek doen naar de praktijk van het Murdoch-concern. Volgens een Republikeins Congreslid zijn er aanwijzingen zijn dat media van Murdoch telefoons van slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 hebben afgeluisterd.

STER Reclame