Vervangt Google straks ons geheugen?

Als je even niet op een naam van een film of boek komt zul je al snel de hulp van Google inroepen. Maar al dat gegoogle zorgt ervoor dat we sneller dingen vergeten. Dat is de conclusie van een nieuw Amerikaans onderzoek.

Uit het onderzoek, waar zestig studenten van de universiteit Harvard aan meededen, blijkt dat mensen die feiten uit het hoofd moeten leren, daar een stuk minder goed in zijn als ze weten dat ze die informatie ook online terug kunnen vinden.

Betsy Sparrow van de Columbia-universiteit in New York voerde samen met collega's experimenten uit op de studenten, om te onderzoeken hoe afhankelijk hun geheugen is van computers. Bij één van die experimenten bleken de studenten sterk te reageren op woorden die te maken hadden met computers, nadat ze een reeks algemene kennisvragen hadden moeten beantwoorden. Dat is volgens de onderzoekers een teken dat ze meteen aan hun computer denken als het gaat om het herinneren van feiten.

Extern geheugen

Uit een ander experiment blijkt dat de studenten makkelijker onthouden wáár ze iets hebben gelezen, dan wát ze hebben gelezen. Sparrow zegt dat ze verrast was door de uitkomsten. Volgens de Amerikaanse onderzoekster blijkt hierdoor "dat we leren wat de computer weet en waar informatie is opgeslagen'. De studie suggereert dat zoekmachines zoals Google en databases zoals IMDb dienst doen als een 'extern geheugen'.

Overigens is het niet nieuw dat we afhankelijk zijn van informatie van anderen. Zo maken mensen vaak gebruik van het geheugen van vrienden of familie als ze even niets weten. Maar het feit dat we nu ook afhankelijk blijken te zijn van zoekmachines is volgens de wetenschappers wel nieuw en opmerkelijk.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl