Rus Kolobnev test positief

time icon Aangepast

Aleksandr Kolobnev heeft op woendag 6 juli na afloop van de vijfde etappe in de 98ste Tour de France een positieve dopingtest afgelegd.

De Rus van Katjoesja zou zijn betrapt op het gebruik van hydrochloorthiazide, een vochtafdrijvend middel dat gebruik van doping kan maskeren. De analyse werd uitgevoerd door het laboratorium van Chatenay-Malabry.

De dertig-jarige Kolobnev, die zowel in 2007 als in 2009 zilver veroverde op de WK op de weg, heeft nog wel de gelijkheid om een contra-expertise te laten doen.

Voorlopig geschorst

In afwachting van het resultaat van de controle van de B-staal heeft Kolobnev, die zegt niet te te weten hoe de verboden stof HCT in zijn lichaam is gekomen, zich vrijwillig teruggetrokken uit de Tour. Een woordvoerder van Katjoesja had maandagavond gezegd dat de renner op staande voet ontslagen was. Dat werd later door het Russische team tegengesproken.

"Onze interne regels zeggen dat een renner, als de B-staal ook een positief resultaat oplevert, zal worden ontslagen en dat hij een boete moet betalen die bepaald is op vijf keer zijn jaarsalaris", aldus de verklaring. Daarnaast dreigt voor Kolobnev een schorsing door de UCI van twee jaar.

STER Reclame