Uit een tussenrapport van het Duitse Openbaar Ministerie is gebleken dat het dansfestival Love Parade in Duisberg niet met de juiste vergunningen werkte. Volgens de officier van justitie in Duisberg was "de verlening van de vergunning in strijd met de wet". Het rapport is in handen van onder andere de Duitse krant Der Spiegel en is onderdeel van een groter onderzoek naar de ramp die vorig jaar juli plaatsvond. Tijdens het festival vielen door de plotselinge drukte meer dan 500 gewonden en werden 21 bezoekers doodgedrukt.

Tussenrapport

Eerder maakte Der Spiegel al bekend dat de politie tijdens de Love Parade meerdere grove fouten heeft gemaakt. Zo zouden agenten niet op tijd bij hun post zijn geweest om hun collega's af te lossen waardoor er niet snel genoeg gereageerd kon worden op de plotselinge drukte. Deze ontstond vooral rondom de toegangstunnel waar vervolgens paniek uitbrak en mensen in de verdrukking raakten. Daarnaast werkten de mobiele telefoons en portofoons van de politie niet naar behoren waardoor de communicatie erg slecht was.

Nu blijkt dus dat ook de vergunning van het festival nooit gegeven had mogen worden. De inhoud van het document waar dit uit blijkt is nog geheim, maar duidelijk is dat de verlening in strijd was met de wet. Het tussenrapport is onderdeel van een groter onderzoek tegen zestien mensen, onder wie elf ambtenaren, de organisator van het festival en politie-agenten. Ze worden verdacht van nalatigheid en dood door schuld.

Burgemeester

Vorige week, tijdens de herdenking van de ramp, maakte de burgemeester van Duisburg, Adolf Sauerland, nog excuses aan de slachtoffers en nabestaanden. Volgens hem droeg hijzelf de "morele verantwoordelijkheid". Sauerland was ook degene die de vergunningen tekende voor de Love Parade, maar uit eerdere reconstructie van de ramp bleek dat hij dit pas op de zaterdagochtend van het festival deed, toen de eerste festivalgangers al onderweg waren. Vooralsnog verdedigde Sauerland iedereen die met de vergunningen te maken heeft gehad door te zeggen dat zij het "vermoeden van onschuld" met zich meedragen.

Door: Dorien

STER reclame