Johnny Hoogerland is een dag na zijn zware val in de Tour de France weer op de fiets gestapt.

De renner van Vacansoleil-DCM werkte een trainingsrit van veertig minuten af in de omgeving van Aurillac. Daar vertrekt het peloton dinsdag voor de tiende etappe.

"Het ging wel redelijk. Het kon slechter. Ik stap dinsdag gewoon weer op de fiets", toonde Hoogerland zich strijdbaar. Hij fietste wel met een ingepakt linker- en rechterbeen.

Voor Hoogerland begon de welkome eerste rustdag goed. De Zeeuw, die in de negende rit door een auto in het prikkeldraad belandde, had een goede nachtrust en werd vroeg in de ochtend al volop behandeld aan zijn verwondingen.

"Hij wordt volledig gekoeld om de zwellingen tegen te gaan, de pijn te onderdrukken en het herstel te bevorderen. Dat bevalt hem heel goed", zei Daan Luijkx, manager van Vacansoleil.

Of Hoogerland dinsdag inderdaad op de fiets stapt voor de tiende etappe, kon Luijkx nog niet zeggen. "Hij geeft zelf aan dat het gaat lukken, maar we moeten het eerst zien. Er zijn geen belemmeringen om te fietsen. De wonden zijn dicht, dus er is weinig infectiegevaar."

Wel of geen protest?

Luijkx weet nog niet of hij een protest gaat indienen. "Uiteindelijk moet Johnny dat bepalen, vind ik. We zijn er nog niet heel erg mee bezig geweest. We zijn veel meer bezig geweest met het herstel van Johnny en de verdediging van zijn bolletjestrui."

"We gaan zeker aankaarten dat er te veel auto's zijn, maar dat is weer iets anders als schade. Er zijn gewoon te veel mensen in het peloton, en te veel motoren. Ik denk dat het gewoon de helft minder moet. Dit moet anders."

De Tour-directie sloot de chauffeur al uit, maar gaat zich beraden over maatregelen om een dergelijk incident in het vervolg te voorkomen.

Hoogerland 'siert' voorpagina's

De spectaculaire val van Hoogerland was en is voer voor vrijwel alle media. Foto's van de onfortuinlijke Zeeuw die in het Franse prikkeldraad vastzit, 'sieren' de voorpagina's van vele binnen- en buitenlandse kranten.

STER reclame