Woontop: sneller betaalbare woningen bouwen op meer locaties
Er moet de komende jaren sneller worden gebouwd en op meer plekken. Ook zal twee derde van de nieuwbouw betaalbaar zijn. Deze en andere afspraken moeten ertoe leiden dat er meer woningen bij komen.
Minister Keijzer (BBB) heeft vandaag tijdens haar woontop de afspraken bezegeld met gemeenten, projectontwikkelaars en andere organisaties die betrokken zijn bij de woningbouw.
Volgens de afspraken worden regels vereenvoudigd en vergunningen sneller afgegeven. Daardoor, is de belofte, wordt de tijd van vergunningaanvraag naar oplevering verkort van tien naar zeven jaar.
Voor ongeveer 75.000 nieuwe woningen is er al een plek gevonden. Zo'n 63.000 nieuwe huizen worden gebouwd bij Utrecht, 6500 bij Lisserbroek en Nieuw-Vennep en 5000 bij Lansingerland.
Doorbraakaanpak
Deze projecten moeten tot stand komen door een zogeheten 'doorbraakaanpak' van het ministerie van Volkshuisvesting. Dat betekent dat het Rijk, marktpartijen, zoals bouwers en projectontwikkelaars, en woningcorporaties nauw samenwerken.
Als iets niet goed gaat, moeten partijen open kaart spelen over onder meer financiën. Het idee is dat knelpunten daardoor sneller uit de weg worden geruimd. Uiteindelijk moeten er jaarlijks 100.000 woningen bij komen.
Dat wilde het vorige kabinet ook, maar dat is nooit gelukt. Wel werd er elk jaar steeds meer gebouwd. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 nieuwe woningen bij.
Dat twee derde van de nieuwe woningen 'betaalbaar' moet zijn, betekent voor koopwoningen dat ze dit jaar maximaal 390.000 euro kosten en voor huurwoningen een maximale huur van 1158 euro. Die bedragen worden ieder jaar aangepast.
Extra geld
Projectontwikkelaars en bouwbedrijven zeggen voor die prijzen niet alle projecten rendabel te kunnen financieren. Daarom dragen het Rijk en gemeenten bij, ieder de helft van het benodigde extra geld.
Gemeenten zeggen wel dat ze dat alleen kunnen als ze daarvoor extra geld krijgen van het Rijk. Of dat gaat gebeuren wordt pas volgend jaar duidelijk.
De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, heeft de afspraken niet ondertekend. De organisatie vindt dat het kabinet de huurverhogingen aan banden moet leggen.
Pensioenfondsen zetten hun handtekeningen ook niet onder het akkoord. Ze willen geen geld toezeggen voor woningbouw.