Supporters van Maccabi Tel Aviv in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax op 7 november
NOS Nieuws

Eerste verdachten van geweld rond Ajax-Maccabi voor de rechter

In de rechtbank in Amsterdam staan vandaag vijf verdachten terecht in verband met het geweld rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv, begin november. Morgen volgen twee andere verdachten. De zeven mannen wonen allemaal in Nederland.

Na de wedstrijd op donderdag 7 november werden Israëliërs op verschillende plekken in de stad opgejaagd, aangevallen en mishandeld door kleine groepen relschoppers. De aanvallen leidden nationaal en internationaal tot veel ophef en beschuldigingen van antisemitisme.

Een dag tevoren hadden Israëlische voetbalfans in de stad een Palestijnse vlag van een gevel getrokken. Ook hebben fans taxi's vernield.

Ruim zestig mensen werden aangehouden rond de wedstrijd. Uiteindelijk kwamen bij justitie zo'n veertig mensen in beeld, onder wie een aantal Israëliërs.

Veertien mensen zijn door het Openbaar Ministerie voorgeleid aan de rechter-commissaris om hen langer vast te kunnen houden. Hoeveel van hen nog vastzitten, kon het OM gisteren niet zeggen. Voor zover bekend zijn er onder de mensen die zijn aangehouden geen Israëliërs.

De verdachten tegen wie het Openbaar Ministerie genoeg bewijs zegt te hebben, komen deze week aan de beurt. De verdenkingen tegen de andere verdachten worden nog verder onderzocht. Het is dus niet per se zo dat eerst de zwaarste verdenkingen in de rechtbank worden behandeld.

De zeven verdachten

De zeven mannen die deze week terechtstaan, wonen allemaal in Nederland: drie in Amsterdam en vier elders.

Ook de afkomst van de mannen verschilt. De jongste verdachte, van 19 jaar, is geboren in Nederland. Zeker twee anderen hebben een Palestijnse achtergrond.

Nieuwsuur heeft het verhaal van een van de verdachte die voor de rechter staat gereconstrueerd:

Mohammed achtervolgde Maccabi-fans met een riem in Amsterdam

De zeven worden met name verdacht van openlijke geweldpleging. Een aantal van hen zou zelf geweld hebben gebruikt, anderen zouden hebben bijgedragen aan het geweld, bijvoorbeeld door oproepen te versturen in WhatsApp-groepen. Er is één verdenking van poging tot doodslag.

"Bij een aantal mensen hebben we antisemitisme ten laste gelegd, maar niet bij iedereen", zei hoofdofficier De Beukelaer een paar dagen geleden tegen de lokale omroep AT5. "Dat zijn bijvoorbeeld mensen die in appgroepen zich op een bepaalde manier hebben uitgesproken."

Het OM spreekt niet van terrorisme. Hoofdofficier De Beukelaer: "Bij terrorisme is het doel om vrees aan te jagen bij een bepaalde groep. Ik snap heel goed dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam bang is geworden door het geweld. Dat is een gevolg van het geweld, maar niet het doel. Alle gepleegde feiten komen voort uit boosheid, frustratie en verdriet over de situatie in Israël en Gaza."

De straffen die het OM gaat eisen zullen per persoon verschillen, maar volgens de hoofdofficier zal het niet gaan om jaren cel.

Uitzonderlijke zaken

De advocaten van de verdachten zijn verbaasd hoe het Openbaar Ministerie omgaat met deze zaken. Zo vinden ze dat mensen opvallend lang in voorarrest zitten. Ook vinden ze drie rechters (in plaats van één) veel.

"Het is duidelijk dat het OM de zaak een heleboel prioriteit geeft", zegt betrokken advocaat Van Rhijn. "Na een maand komt de zaak van mijn cliënt al voor de rechter. Het duurt normaal, bijvoorbeeld bij voetbalrellen, veel langer voordat een zaak behandeld wordt."

Het OM benadrukt dat het geen gebruikelijke zaken zijn. De internationale aandacht en de grote aandacht van de media spelen daarin een rol.

Wanneer de rechters uitspraak doen, wordt op de zitting bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl