NOS Nieuws

'Zorgwekkend aantal' sporters stopt na blessure

  • Merel Stikkelorum

    Redacteur Binnenland

  • Merel Stikkelorum

    Redacteur Binnenland

400.000 Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar definitief gestopt met hun sport vanwege een blessure. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Experts spreken van een zorgwekkend aantal. Volgens hen is er nog veel ruimte voor verbetering om blessures te voorkomen.

Van alle negen miljoen Nederlanders die in 2023 elke week een sport beoefenden, kreeg bijna de helft een blessure. Bij voetbal kwamen relatief de meeste mensen langs de kant te staan. Ook hardlopen is een blessuregevoelige sport en, in wat mindere mate, fitness.

De knie is verreweg het meest geblesseerde lichaamsdeel, gevolgd door de enkel en de rug.

'Zorgwekkend'

De meeste geblesseerden gaan na korte of langere tijd weer sporten. Toch vallen ook veel sporters definitief uit: de afgelopen twee jaar waren dat er 400.000. Vooral hardlopers raken zodanig geblesseerd dat ze ermee stoppen. Daarbij gaat het meestal om een blessure door overbelasting die over een langere tijd is ontstaan. Ook relatief veel voetballers komen na hun blessure niet meer terug.

"Het is fantastisch om te zien dat het aantal sporters in Nederland blijft groeien", zegt Guido Davio van NOC-NSF. "Maar het is zorgwekkend dat zoveel mensen afhaken door blessures."

Volgens Hans Tol, hoogleraar sportgeneeskunde bij het Amsterdam UMC, kunnen veel blessures voorkomen worden door preventieve maatregelen en een betere behandeling van de blessures. "De cijfers laten zien dat er nog veel te winnen valt."

Fitheidsinventarisatie

Dave Baars van hardloopschool Running Holland in Amsterdam kan erover meepraten. Hij is al dertig jaar hardlooptrainer en leidt ook veel trainers op, waarbij een belangrijk onderdeel het voorkomen van blessures is.

Dat begint al bij een 'fitheidsinventarisatie'. "Bij de start van de training moet de trainer vragen of mensen ergens last van hebben." Want klachten kun je niet voorkomen, maar de manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of het een blessure wordt. "Bij een stijve kuit moet je bijvoorbeeld niet gaan trainen. Als je het wel doet, kan dat een achillesblessure worden."

Ook een goede techniek is belangrijk. "Alle spieren moeten in balans worden gebruikt zodat je lichaam de klappen zo goed mogelijk op kan vangen."

Geduldiger

Baars ziet het vaak misgaan als mensen te ambitieus zijn en te snel inzetten op lange afstanden. "Daar heb je er veel van in Amsterdam. Mensen die ambitieus zijn, zijn vaak heel gedisciplineerd. Ze willen te graag, volgen een trainingsschema maar luisteren niet goed naar hun lichaam. Dan gaat het fout."

Baars probeert ze "geduldiger te maken". Zelf heeft hij in het verleden ook die fout gemaakt. "Ik heb met stijve kuiten wel eens een wedstrijd gerend. Het heeft me een record op de tien kilometer opgeleverd. Maar ik had daarna wel drie maanden last van mijn achillespees. Toen dacht ik: dat moet ik anders doen."

Belangrijk is om van jongs af aan te blijven sporten. "Veel twintigers komen erachter dat ze niet fit genoeg zijn omdat ze een aantal jaren niet gesport hebben. Daardoor hebben ze minder kracht en souplesse en krijgen ze sneller blessures."

Aan zijn eigen kinderen leert Baars dan ook dat sporten belangrijk is, maar "vooral ook dat het leuk is, dat ze ervan genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl