Syrische Nederlanders willen na val Assad graag helpen met wederopbouw
Twee dagen na de val van de Syrische dictator Assad kijken Syrische Nederlanders vooruit naar de toekomst van hun land. Ze noemen allemaal het belang van het opnieuw opbouwen van Syrië en spreken de hoop uit dat ze daar hun steentje aan kunnen bijdragen.
Maar niet iedereen is optimistisch: leden van de christelijke minderheid zijn bezorgd over de overwinning van de islamitische rebellen van HTS en vrezen dat hun naasten door het opschorten van asielbesluiten in de problemen komen. Hier lees je hoe ze de afgelopen dagen hebben beleefd.
Zakwan Alhalabi (38) is sinds 2015 in Nederland en woont in Zwolle met zijn vrouw en kinderen.
"Wij wachten al zo lang op het moment dat Syrië vrij is van die dictator. Dit was het allergrootste moment van vreugde. Tegelijk was het ook verdrietig. Bij de viering in Zwolle moest ik denken aan de demonstraties die ik in Syrië heb gezien en die hard werden neergeslagen. Die herinneringen doen pijn.
Sommige mensen daar zijn nog bang en in shock. Ze moeten wennen aan de vrijheid. Ze denken dat ze dingen niet mogen zeggen. De muren hebben oren, zeiden we altijd. Ook ik was daardoor voorzichtig, zei niet alles tegen ze. Maar nu moedig ik ze aan om juist wel alles te zeggen: toe maar, je bent vrij!
Ik wil heel graag terug naar Syrië en de mensen daar helpen met de wederopbouw van het land. Mijn zoon en dochter zeiden ook meteen dat ik tickets moest boeken. Maar het is nu nog niet veilig. Ik heb ze uitgelegd dat we moeten wachten totdat het rustig is in Syrië. Het is onduidelijk hoe de politieke situatie wordt. Het zal nog wel een tijdje duren."
Rose en Amina zijn dolblij dat het regime van Assad is gevallen:
Ruben van der Kaap (31) is getrouwd met een Syrische van Aramese afkomst die behoort tot de Syrisch-Orthodoxe kerk. Zij durft zelf niet in de media uit angst voor de gevolgen voor haar en haar familie.
"Mijn vrouw behoort tot de Aramese christelijke minderheid en komt uit het uiterste noorden. Haar familie leeft daar in grote angst, omdat ze het verleden van HTS-leider Jolani kennen. Voor ons staat HTS gelijk aan Islamitische Staat.
Als christenen worden wij vaak gezien als pro-Assad, maar het is niet zozeer dat we een voorstander waren van zijn regime. Het is meer dat we relatief veilig waren. Dat is allemaal heel onzeker geworden, we zijn vooral bang voor het onbekende. De geschiedenis heeft vaak genoeg uitgewezen dat christenen niet veilig zijn in het Midden-Oosten, ondanks mooie beloften.
We proberen al drie jaar om de ouders, het broertje en het zusje van mijn vrouw naar Nederland te halen, maar doordat de asielverzoeken zijn opgeschort, is die hoop voorlopig vervlogen."
Rafat Tamer (32) woont in Zwolle en kwam in 2015 naar Nederland.
"Al sinds eind november was ik onrustig, toen ik hoorde dat de rebellen in Aleppo waren. Ik ben daar geboren en getogen.
Zaterdagavond ging het opeens heel snel. Ik had vrienden uit Hama, Idlib en Damascus over de vloer. We waren het nieuws volop aan het volgen. Rond middernacht lazen we dat ze Damascus binnen waren gekomen. En ik wist: als Damascus klaar is, is het regime klaar.
Ik kan niet goed beschrijven wat ik voelde. Het waren allerlei emoties tegelijk: opgewonden, gespannen, blij. We waren door het dolle heen. Iedereen was aan het huilen, we hebben zo veel onrecht meegemaakt. Die vriend uit Hama heeft een jaar in de gevangenis gezeten, waar hij is gemarteld. Een van zijn nagels heeft-ie niet meer, zijn rug is gebroken.
Het komt goed
Het is nog wat chaotisch daar, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Mensen kunnen nu op straat lopen zonder bang te zijn dat ze hun ID-kaart moeten laten zien of gearresteerd worden. Iedereen voelt zich nu vrij om te zeggen wat ze willen, om op sociale media te plaatsen wat ze willen.
Ik hoop dat Assad wordt opgepakt en voor de rechter gebracht. Het kan niet zo zijn dat hij wegkomt met alles wat hij heeft gedaan.
Het komt sowieso goed met Syrië. Als ik kan helpen, doe ik dat 100 procent. Vanuit hier of daar. Ik hoop ook dat iedereen in Nederland in Syrië op vakantie kan gaan. Dat we wat kunnen terugdoen voor de gastvrijheid die we hier hebben gezien. Dat kan hopelijk binnenkort allemaal."
Bekijk hier een terugblik op het historische weekend voor de Syriërs: