Leider regeringspartij Zuid-Korea wil afzettingsprocedure president blokkeren
De regeringspartij van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol zal een motie om de president af te zetten niet steunen. Dat is besloten op een vergadering van de PPP, meldt persbureau Yonhap.
Yoon ligt onder vuur omdat hij dinsdag onverwacht de noodtoestand afkondigde, waarmee hij het parlement buitenspel zette. Na felle protesten en een tegenactie door het parlement trok hij de noodtoestand weer in, maar de oppositie eist nu dat Yoon vertrekt.
Gisteren stemde het parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft, voor een eerste stap bij het in gang zetten van de afzettingsprocedure. Binnen 24 tot 72 uur moet dan nogmaals twee derde van het parlement instemmen met het wetsvoorstel. Inmiddels is besloten dat de stemming zaterdag om 11.00 uur Nederlandse tijd zal plaatsvinden, meldt de DPK, de grootste oppositiepartij.
President weigert ontslag legerchef
Na de militaire noodtoestand zijn aanklagers bezig met een onderzoek naar president Yoon Suk-yeol, zijn minister van Binnenlandse Zaken, de voormalig minister van Defensie en legerchef Park An-su.
De legerchef heeft vandaag zijn ontslag aangeboden. President Yoon Suk-yeol heeft het ontslag geweigerd, meldt persbureau Yonhap. Dat zou te maken hebben met de veiligheidssituatie. Park zei donderdag tegen een parlementaire defensiecommissie dat hij niet van tevoren op de hoogte was gesteld van het plan om de militaire noodtoestand uit te roepen.
Woensdag trad de minister van Defensie, Kim Yong-hyun, al af. Daar stemde Yoon wel mee in. Het ministerie van Defensie zei eerder dat Kim Yong-hyun het uitroepen van de noodtoestand had voorgesteld aan president Yoon.
Persbureau Yonhap meldt dat de ex-defensieminister een reisverbod opgelegd heeft gekregen om zijn rol in het uitroepen van de noodtoestand.
Acht stemmen nodig
Om aan een tweederdemeerderheid te komen voor het afzetten van president Yoon, heeft de oppositie acht stemmen nodig van PPP-parlementariërs. Maar de fractievoorzitter van de regeringspartij zegt dat de fractie zich zal "verenigen" om de afzettingsmotie zaterdag tegen te houden.
Dinsdag stemden nog achttien PPP-parlementsleden met de oppositie mee voor het opheffen van de noodtoestand. Woensdag leek de fractiediscipline hersteld: bij de stemming over de afzettingsprocedure was geen van de 108 PPP-leden aanwezig.
Als de afzettingsmotie wordt aangenomen, moet het Zuid-Koreaanse constitutionele hof bepalen of de president echt wordt afgezet. Dat proces kan 180 dagen duren. Als Yoon inderdaad wordt afgezet, volgen er binnen 60 dagen presidentsverkiezingen.