Boeken in een boekwinkel in Den Haag
NOS Nieuws

Veel schrijvers maken agressie, intimidatie of bedreiging mee

Veel schrijvers hadden het afgelopen jaar te maken met agressie, intimidatie of bedreiging. Dat concludeert platform SchrijversVeilig op basis van een enquête die Ipsos I&O op hun verzoek uitvoerde.

Volgens het platform, dat als doel heeft om de positie van schrijvers te versterken, gaat het om een op de zeven schrijvers. Het is het voor het eerst dat ze hier onderzoek naar hebben laten doen.

Online agressie

In de meeste gevallen gaat het om online agressie en intimidatie. "Schrijvers vertellen bijvoorbeeld dat ze vervelende en beledigende berichten krijgen als ze in een televisieprogramma hebben gezeten", vertelt Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig in het NOS Radio 1 Journaal.

En de gevolgen kunnen volgens Ter Velde groot zijn. "Het neemt het plezier in je werk weg. Je gaat je echt afvragen of je online nog wel actief moet zijn." Desondanks overweegt de ruime meerderheid van de ondervraagden volgens SchrijversVeilig niet om te stoppen met hun werk.

Lale Gül

De afgelopen jaren kwamen meerdere schrijvers in het nieuws, omdat ze bedreigingen aan hun adres kregen. Kinderboekenschrijver Pim Lammers trok zich vorig jaar terug als schrijver van het Kinderboekengedicht vanwege een golf aan doodsbedreigingen.

Als 21-jarige schreef Lammers in 2015 een verhaal voor volwassenen over de relatie tussen een 12-jarige jongen en een voetbaltrainer, gebaseerd op ervaringen van iemand uit zijn omgeving. De christelijke organisatie Gezin in Gevaar, toenmalig Tweede Kamerlid Wybren van Haga, model Kim Feenstra en presentatrice Monique Smit deelden fragmenten uit het verhaal. Lammers kreeg onder meer het verwijt pedofilieactivist te zijn.

Vervolgens ontving Lammers "honderden berichten, foto's van verbrande mensen en berichten die tot in detail beschreven hoe ik gemarteld zou moeten worden", zo zei hij in een interview met Nieuwsuur. Toen ook mensen in zijn omgeving werden genoemd, besloot hij zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek.

Bij Lale Gül begonnen de bedreigingen toen haar boek Ik ga leven over haar streng islamitische opvoeding verscheen. Gül brak met haar familie en het geloof. Ze schreef uiteindelijk een nieuw boek waarin ze schrijft over de bedreigingen. Gül moest onderduiken en overwoog naar het buitenland te verhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl