Protesten Georgië houden aan, demonstranten gooien vuurwerk naar parlementsgebouw
In de Georgische hoofdstad Tbilisi demonsteren opnieuw duizenden demonstranten bij het parlementsgebouw tegen het anti-EU-beleid van de regering en de uitslag van de verkiezingen. Demonstranten gooien met vuurwerk naar het gebouw en de oproerpolitie zet vanuit het parlementsgebouw waterkanonnen in. Enkele betogers steken een paraplu op.
Ook in andere steden, zoals in Chasjoeri, Koetaisi en Ozoergeti, zijn vandaag opnieuw protesten. In Poti, de grootste havenstad van het land, hebben demonstranten een toegangsweg naar de haven geblokkeerd.
De afgelopen dagen liepen protesten in het land uit de hand. Regeringspartij Georgische Droom kondigde donderdag aan de onderhandelingen over toetreding tot de EU op te schorten tot 2028. Dat heeft tot grote woede geleid bij de demonstranten. Volgens recente opiniepeilingen is ongeveer tachtig procent van de bevolking voor die toetreding.
Demonstranten verzamelen zich voor het parlement en gooien met vuurwerk. De politie zet waterkanonnen in:
De politie greep de afgelopen dagen hard in en zette onder meer traangas in. Honderden mensen werden opgepakt. Op sociale media gaan video's rond van demonstranten die tegen de grond worden geslagen door de politie.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat na de protesten van gisteren 27 demonstranten, 16 politieagenten en iemand van de media in het ziekenhuis zijn beland.
Meerdere Georgische ambassadeurs hebben de afgelopen dagen ontslag genomen uit protest tegen het anti-EU-beleid van de regering. Onder meer de ambassadeurs in Nederland, Italië en Litouwen zijn opgestapt.
President wil blijven
De Georgische president Zoerabisjvili moet haar kantoor eind deze maand verlaten als haar termijn afloopt, zei premier Kobachidze vandaag. Daarmee reageert hij op een uitspraak van Zoerabisjvili, die zei dat ze weigert haar post te verlaten tot er op een legitieme manier een president wordt gekozen.
"Ik blijf president, want dit land heeft stabiliteit nodig: alles valt uit elkaar", herhaalde Zoerabisjvili vandaag in een interview met de Britse nieuwszender BBC. "Er is geen enkel onafhankelijk instituut overgebleven in dit land, afgezien van het presidentschap."
Zoerabisjvili kwam als onafhankelijke president met gedoogsteun van Georgische Droom aan de macht. Inmiddels staan de pro-Europese president en de pro-Russische regeringspartij lijnrecht tegenover elkaar. Zo sprak ze een veto uit tegen de controversiële 'buitenlandse agenten'-wet en een anti-lhbti-wet. Beide wetten lijken op Russische wetten die de rechten van lhbti'ers en mensenrechtenorganisaties en activisten ernstig hebben beperkt.
Opschorting samenwerking VS
Premier Kobachidze hekelde de aankondiging gisteren van de Amerikaanse regering om het strategisch partnerschap met Georgië op te schorten. "Ze proberen de nieuwe regering van de komende president Trump een zo moeilijk mogelijke erfenis na te laten." De VS noemt het stopzetten van de onderhandelingen met de EU als reden. Ook zegt de VS het politiegeweld tegen de demonstranten te veroordelen.
Ook Kaja Kallas, de nieuwe EU-buitenlandchef, sprak vandaag over het geweld. "Wij veroordelen het geweld tegen demonstranten en betreuren de signalen van de regerende partij dat Georgië niet verder wil gaan op de weg naar de EU en dat het land een democratische stap terug doet", schreef ze op X. Ook zei ze dat dit "directe gevolgen" zal hebben. Op welke gevolgen ze precies doelt, is niet duidelijk.
Het is al sinds de parlementsverkiezingen in oktober onrustig in Georgië. Volgens de officiële uitslag behaalde de pro-Russische partij Georgische Droom daarbij 54 procent van de stemmen, maar de oppositiepartijen trekken dat in twijfel. Zij zeggen dat er onder meer fraude is gepleegd. Vrijwel dagelijks wordt er sindsdien in de hoofdstad gedemonstreerd. Die protesten worden veelal georganiseerd door de oppositiepartijen. Europese delegaties sloten zich meermaals aan bij de protesten.
Ook onafhankelijke internationale waarnemers meldden dat kiezers tijdens de verkiezingen te maken kregen met intimidatie en onder druk werden gezet. Het Europees Parlement verwerpt de verkiezingsuitslag en wil dat Georgië, sinds 2023 EU-kandidaat-lid, binnen een jaar opnieuw naar de stembus gaat. Premier Kobachidze zei vandaag dat daar geen sprake van zal zijn.
Over twee weken wordt in het parlement een nieuwe president gekozen. Het is dit jaar voor het eerst dat de president niet langer direct door de bevolking wordt gekozen, maar door een speciale kiescommissie met onder meer alle 150 leden van het parlement. Dat parlement kwam maandag voor het eerst sinds de verkiezingen bijeen, maar de oppositiepartijen hebben uit protest besloten geen zitting te nemen in het parlement.