Tsjaad is het volgende Afrikaanse land dat de militaire samenwerking met Frankrijk beëindigt
De regering van Tsjaad maakt een einde aan de defensiesamenwerking met Frankrijk. Het Afrikaanse land is een belangrijke westerse bondgenoot in de strijd tegen jihadisten in de regio. In Tsjaad zijn nu nog zo'n duizend Franse militairen aanwezig, wat er met hen gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
Het besluit van de regering komt een paar uur na een bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Barrot aan Tsjaad. Minister Barrot is nu in Ethiopië en heeft nog niet gereageerd op het beëindigen van de in 2019 herziene samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie.
In een verklaring staat dat Tsjaad zijn soevereiniteit volledig wil laten gelden na 66 jaar onafhankelijkheid en dat het land zal samenwerken met Parijs "om een harmonieuze overgang te garanderen".
Er is in West-Afrika steeds meer kritiek op de aanwezigheid van oud-kolonisator Frankrijk. Afrikaanse landen willen dat het Westen ze ziet als gelijkwaardige partner en ze ook zo behandelt. In 2022 moest het Franse leger al vertrekken uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali, een jaar later was dat ook het geval in Burkina Faso en na een staatsgreep in Niger.
President Macron zei toen dat Rusland zijn invloed in Afrika uitbreidt door anti-Franse propaganda te verspreiden. Rusland levert huurlingen en wapens aan Afrikaanse landen die daarmee terreurgroepen binnen de landsgrenzen bevechten. In de Sahel zijn verschillende jihadistische groeperingen actief die banden hebben met IS en al-Qaida.
Correspondent Saskia Houttuin was eerder in Mali, waar ze de Fransen ook weg wilden hebben: