De Britse premier Cameron heeft bekendgemaakt dat er een gerechtelijk onderzoek komt naar afluisterpraktijken van News of the World. Ook de ethiek in de journalistiek wordt onderzocht. Dat zei Cameron op een persconferentie over het afluisterschandaal bij de krant.

Cameron noemde de afluisterpraktijken rond News of the World een "wake-upcall". Zowel de media, de politie als de politiek hebben volgens de premier de afgelopen jaren gefaald en moeten nodig op de schop.

Gisteren werd bekend dat de 168 jaar oude News of the World in zijn geheel verdwijnt. Het blad is verwikkeld in een schandaal waarbij duizenden mensen zijn afgeluisterd. Onder meer de voicemails van overleden mensen werden gehackt om aan nieuws te komen.

'Weerzinwekkend'

Cameron nam opnieuw afstand van de afluisterpraktijken. "Ik kan me niet voorstellen wat er door de hoofden moet zijn gegaan van degenen die dit gedaan hebben. Het is absoluut weerzinwekkend. Er komt een diepgravend onderzoek en ik wil zeker weten dat alles wat nodig is ook gedaan wordt. Elke steen wordt omgedraaid."

In het onderzoek moeten drie zaken aan het licht komen. Er moet worden onderzocht waarom eerdere onderzoeken naar de afluisterpraktijken hebben gefaald, wat er precies gaande was bij News of the World en of andere kranten zich ook schuldig hebben gemaakt aan afluisterpraktijken.

Teleurgesteld

Volgens de premier heeft het geen zin om individuele journalisten te beschuldigen of kritiek te hebben op de politie. "We zitten er allemaal in: politie, politici en de media. De politie is er om ons te beschermen, de politiek om ons te vertegenwoordigen en de media om ons te informeren. Allemaal hebben ze ons teleurgesteld."

Cameron wil in de toekomst een transparantere wisselwerking tussen media en politiek: "We kunnen twee dingen doen: of we negeren het, of we doen er iets aan. Ik wil dat laatste. In een democratie moet de regering uitleg geven en we hebben de media nodig om dat te doen. Dit is een wake-upcall. Ik wil duidelijk maken dat we er als land anders mee om moeten gaan."

Nieuw systeem

Cameron benadrukte het belang van een vrije pers, die volgens hem essentieel is voor een democratie. "Maar dat wil niet zeggen dat persvrijheid boven de wet staat. Zoals de pers nu gereguleerd is, werkt het niet. Er is geen publiek vertrouwen meer. Er is een geheel nieuw systeem nodig met hoge standaarden."

De premier stak de hand ook in eigen boezem. "Het gaat om de leiders van álle partijen, waaronder ikzelf. Het politieonderzoek heeft gefaald en de regering deed niks. Ook de oppositie niet. Mensen met macht wisten dat er iets niet goed was, maar deden te weinig. Politici willen te graag aan de goede kant van de pers staan."

Andy Coulson

Cameron noemde ook de aanstelling van Andy Coulson als regeringswoordvoerder. "Dat is volledig mijn verantwoordelijkheid", zei de premier. De voormalig hoofdredacteur van News of the World is vanochtend in Londen aangehouden voor zijn betrokkenheid bij het schandaal. Ook een oud-Koningshuisverslaggever, die in 2007 al vier maanden vastzat voor het illegaal beluisteren van voicemails, is aangehouden.

STER reclame