Visa blokkeert WikiLeaksdonaties weer

Aangepast op

Creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard accepteerden sinds gisteren weer donaties voor klokkenluidersite WikiLeaks, maar lang heeft dat niet geduurd. Visa laat namelijk weten dat het de donaties aan de website weer blokkeert. Sinds gisteren kon er na een periode van een half jaar geld overgemaakt worden aan WikiLeaks. DataCell, een bedrijf dat creditcardbetalingen afhandelt en de donaties voor WikiLeaks regelt, maakte dat bekend.

De klokkenluiderssite en Datacell lieten eerder deze week al weten dat ze een aanklacht bij de Europese Commissie tegen Visa en Mastercard willen indienen. De creditcardmaatschappijen stopten begin december met het afhandelen en accepteren van donaties. Daardoor kwam WikiLeaks in de financiƫle problemen. Volgens de bedrijven houdt de website zich met illegale activiteiten bezig.

"Misbruik"

WikiLeaks vindt dat Visa en MasterCard misbruik maken van hun marktpositie en dat hun blokkade in strijd is met Europese regels. De onthullingssite wilde de klacht donderdag indienen, maar Datacell meldde juist gisteren dat betalingen voor WikiLeaks weer worden geaccepteerd.

Na de bekendmaking liet Visa al laten weten dat het DataCell helemaal niet heeft hersteld en inmiddels ook weer blokkeert. Of er in de korte tijd dat er gedoneerd kon worden ook echt geld is overgemaakt, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of je nog wel geld kunt doneren via Mastercard.

Door: Ikram