De Vlaamse-nationalistische N-VA heeft de voorstellen van formateur Di Rupo voor hervormingen afgewezen. N-VA-voorman Bart de Wever zei op een persconferentie dat hij de nota "geen goede basis" voor onderhandelingen vindt.

De Belgische kabinetsformatie, die al meer dan een jaar duurt, dreigt nu definitief te mislukken en uit te lopen op nieuwe verkiezingen.

Een 'ja' op de voorstellen van Di Rupo was cruciaal voor het verdere verloop van de formatie. De formateur had al gezegd dat hij zou opstappen als de grootste partijen niet akkoord zouden gaan met de nota. De N-VA is de grootste partij van België.

7x ja, 1x nee

De N-VA is de enige partij die het plan tot nu toe heeft afgewezen. Zeven andere partijen hebben Di Rupo laten weten dat ze wel verder willen praten. Alleen Groen heeft nog geen besluit genomen. Die partij vergadert vanavond over de nota.

In de nota, die maandag naar de partijen is gestuurd, werden voorstellen gedaan voor ingrijpende bezuinigingen, staatshervormingen en de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. 'B-H-V', zoals het district in België wordt genoemd, is al jaren een hoofdpijndossier.

Koning

Di Rupo gaat morgenavond naar koning Albert om verslag uit te brengen. Mogelijk levert hij dan ook zijn opdracht in.

De Waal Di Rupo werd half mei door de koning benoemd tot formateur. Vorig jaar was Di Rupo een kleine twee maanden preformateur, maar zonder succes.

STER reclame