In het tweede kwartaal stond een recordaantal van 207.000 huizen te koop. Daarmee is voor het eerst de grens van 200.000 overschreden.

Voor 1 op de 20 woningen wordt nu een koper gezocht, zegt makelaarsvereniging NVM. Huizen staan veel langer te koop dan voor de crisis, die eind 2008 begon.

Ook het afgelopen kwartaal bleef de woningmarkt kwakkelen. Er werden 30.300 huizen verkocht, ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld lag de verkoopprijs op 234.000 euro, 2,2 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling doet zich voor bij alle woningtypen.

Optimistisch

Er waren van april tot en met juni wel 6 procent meer transacties dan in het eerste kwartaal, maar gemiddeld worden er in het voorjaar 12 procent meer huizen verkocht dan in de wintermaanden.

De NVM is optimistisch over het komende kwartaal. De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting leidt volgens de NVM in het lopende kwartaal tot een verkoopstijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Na het bekend worden van de maatregel is het aantal bezichtigingen volgens de makelaarsvereniging met 10 procent gestegen.

STER reclame