Door correspondent Wouter Zwart in Peking

Het Chinese leiderschap ontkent dat voormalig president Jiang Zemin dood is. Staatspersbureau Xinhua meldt dat bij monde van "gezaghebbende bronnen".

Volgens Xinhua zijn recente berichten van buitenlandse media over Jiang Zemins dood door ziekte "pure geruchten". Daarmee reageert China voor het eerst openlijk op de stroom aan geruchten die afgelopen dagen op gang was gekomen.

Speculaties

Al maanden wordt er gespeculeerd over de gezondheid van de 84-jarige Jiang, die van 1989 tot 2002 secretaris-generaal was van de Communistische Partij en president van China tussen 1993 en 2003. Afgelopen vrijdag nam de ongerustheid over zijn toestand extra toe, omdat hij afwezig was bij de viering van de 90ste verjaardag van de Communistische Partij. Daags erna werd op Chinese internetsites steeds meer gespeculeerd over zijn gezondheidstoestand.

Gisteren bereikten de geruchten een hoogtepunt, toen een tv-station in Hongkong zijn reguliere uitzending onderbrak om plechtig het overlijden van de oud-president bekend te maken. Urenlang stond het nieuws in een balk onderin beeld, maar later werd die zonder opgaaf van reden weer weggehaald.

Censuur

Intussen probeerde de Chinese overheid met censuur de geruchten over Jiangs mogelijke overlijden te blokkeren. Wie sinds gisteren de woorden 'Jiang Zemin' intypt op het populaire microblog Weibo krijgt een foutmelding, voorzien van een waarschuwing dat de zoekopdracht illegaal is.

Ook het enkele woord 'Jiang', wat rivier betekent, wordt nu geblokkeerd. Dat leidt tot de opvallende situatie dat gebruikers op het microblog even niets kunnen lezen over hun eigen Chinese rivieren.

STER reclame